Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin hääkakun viimeinen pala myytiin huutokaupassa reilulla 3 100 eurolla. Ostaja Gerry Layton aikoo nauttia herkkua 65-vuotissyntymäpäivillään.
Gerry Layton, 64 osti huutokaupasta harvinaisen palan kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin hääkakkua vuodelta 1947. The Telegraphin mukaan säilötty hedelmäkakku ostettiin 2 700 punnalla, eli noin 3 130 eurolla.
Elisabetin ja Philipin kakku oli McVitie & Pricen johtavan kondiittorin suunnittelema tyylikäs, nelikerroksinen herkku, joka oli yhdeksän jalkaa, eli noin 2,7, metriä, korkea. Buckinghamin palatsin häävastaanotolla oli yhteensä 2 000 kakkuviipaletta. CNN:n mukaan kakku painoi 500 kiloa, ja se oli koristeltu molempien perheiden vaakunoilla sekä morsiusparin sokerihahmoilla.
Huutokauppatalo Reeman Danise totesi, että kyseessä on yksi viimeisistä olemassa olevista historiallisen kakun paloista. Siitä huolimatta Layton aikoo syödä sen.
Hän kertoi aikovansa flambeerata, eli liekittää, sen rommissa juhla-ateriaa varten, jonka hän haluaa järjestää Royal Yacht Britannia -aluksella 65-vuotissyntymäpäivillään ensi vuonna.
– Leikkaan siitä kolmanneksen irti ja liekitän sen rommissa, jotta kaikki bakteerit kuolevat. Mutta jos minulle tapahtuu jotain, niin ainakin lähden tyylikkäästi Britannialla, Layton totesi.
Laytonin huutokaupasta ostettu pala on neljän tuuman, eli noin reilun 10 senttimetrin, kokoinen ja se lahjoitettiin alun perin kuninkaallisen laivaston ylikersantti F. Lownesille. The Telegraphin mukaan hän päätti säilyttää viipaleen ja jätti sen pojalleen, joka säilytti sitä laatikossa. Myöhemmin se siirtyi Lownesin miniälle ennen huutokauppaan menoa.
Layton sattuu omistamaan myös palan kuningas Charlesin ja prinsessa Dianan hääkakkua vuodelta 1981.
Hääkakun ainekset haalittiin ympäri maailmaa sodan jälkimainingeissa
Elisabetin ja Philipin häät pidettiin, kun Isossa-Britanniassa oli toisen maailmansodan päättymisen jälkeen vielä voimassa ankara ruoka-annosjakelu. Kuninkaallisen kakun ainekset oli lähetettävä kaukaa, minkä vuoksi kakku sai lempinimen ”10 000 mailin kakku”.
ABC Newsin mukaan sen valmistuksessa käytettiin voita Uudesta-Seelannista, jauhoja Kanadasta, rommia Jamaikalta, sokeria Barbadokselta ja konjakkia Etelä-Afrikasta. Australian tyttöpartiolaiset toimittivat kakkuun kuivatut hedelmät, ja hääpari lähetti kokonaisen kerroksen takaisin Australiaan kiitokseksi.
Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip solmivat avioliiton 20. marraskuuta 1947, mikä on lähes kuusi vuotta ennen kuin Elisabet kruunattiin kuningattareksi. Pari pysyi naimisissa, kunnes Philip kuoli 99-vuotiaana vuonna 2021. Elisabet kuoli seuraavana vuonna 96-vuotiaana.
Lähde: People, The Telegraph, CNN, ABC News