Kuningatar Elisabet esitti riipaisevan tribuutin prinssi Philipille – ylisti myös Charlesia ja Williamia: "En voisi olla ylpeämpi"

0:31
Kuningatar Elisabet vietti yllättäen yön sairaalassa.

Kuningatar Elisabet muisti Glasgow'n ilmastokokouksessa esitetyssä videopuheessaan koskettavasti prinssi Philipiä sekä ylisti prinssi Charlesin ja prinssi Williamin työtä.

Kuningatar Elisabetin odotettu videopuhe nähtiin maanantaina 1. marraskuuta Glasgow'n ilmastokokouksessa. Elisabet ei itse päässyt osallistumaan tapahtumaan paikan päälle, sillä lääkärit ovat määränneet vastahakoisen 95-vuotiaan kuningattaren lepäämään. 

Ilmastokokouksessa nähty videotervehdys oli nauhoitettu edellisen viikon perjantaina 29. lokakuuta Windsorin linnassa. Videolla nähtiin Elisabetin kunnioittavan edesmenneen puolisonsa prinssi Philipin muistoa monin eri tavoin. 

Puheessaan Elisabet totesi, että luonto ja ilmasto olivat Philipille erittäin tärkeitä asioita hänen eläessään. Kuningatar myös totesi, että Philipin intohimo siirtyi myös hänen lapsiinsa sekä lapsenlapsiinsa. 

– Ihmisen vaikutus elinympäristöömme oli aihe, joka oli rakkaan edesmenneen aviomieheni sydäntä lähellä. 

– Minulle on suuri ylpeyden aihe, että meheni rooli ihmisten kannustamisessa hauraan planettamme suojelemisessa elää vanhimman poikamme Charlesin ja hänen vanhimman poikansa Williamin kautta. En voisi olla ylpeämpi heistä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Elisabetin viereisellä pöydällä oli valokuva prinssi Philipistä ja kuningattaren vihreässä asussa puolestaan perhosen muotoinen rintaneula, jonka hän on saanut aikoinaan häälahjaksi ollessaan vielä prinsessa Elisabet. Prinssi Philip menehtyi 99-vuotiaana 9. huhtikuuta. Elisabet ja Philip olivat naimisissa 73 vuotta. 

Videoviestissään kuningatar totesi myös painokkaasti, että nyt on toiminnan aika. Kuningatar sanoi päättäjille, että heidän tulisi luoda turvallisempi ja tasapainoisempi tulevaisuus planeetallemme. Hän myös vetosi päättäjiin toteamalla, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävät toimet on tehty "lastemme, lastenlastemme, ja heidän jalanjälkiään seuraavien ihmisten vuoksi". Elisabetin sijaan Glasgow'n ilmastokokouksessa ovat edustaneet prinssi Charles puolisonsa herttuatar Camillan kanssa sekä prinssi William puolisonsa herttuatar Catherinen kanssa.

Kuningatar Elisabet esiintyi videollaan virkeän oloisena, mutta hänen terveydentilansa on aiheuttanut viime aikoina runsaasti huolta. Elisabet vietti yllättäen yhden yön sairaalassa vajaat kaksi viikkoa ennen Glasgow'n ilmastokokouksen alkamista. Tuolloin tiedotettiin, että kuningatar olisi ollut sairaalassa "ennakoivien testausten" takia ja että hän jäi yöksi käytännön syistä. Sittemmin Elisabet on joutunut perumaan menojaan lääkäriensä määräyksestä. 

Maanantaina 1. marraskuuta Elisabetin oltiin nähty olleen yksin ajelulla Windsorin linnan mailla autollaan ja hänen kerrotaan suunnittelevan Remembrance Dayn jumalanpalvelusta, joka järjestetään sunnuntaina 14. marraskuuta. Kuningatar aikoo myös kertoman mukaan jatkaa kevyiden työtehtäviensä suorittamista Windsorin linnasta käsin. 

Lähde: Hello!, People

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja