Mainos

Kuningaspari otti kantaa suomen kielen puolesta

Kuningatar Silvia otti tänään voimakkaasti kantaa vapaakoulujen kehittämisen puolesta ja sanoi, että näin voidaan suomen kielen asema turvata Ruotsissa. Kuningas Kaarle XVI Kustaa kantaa myös huolta niin suomen kielen asemasta Ruotsissa kuin ruotsin kielen asemasta Suomessa.

Kuninkaalliset ottivat asian esille tavatessaan toimittajia junassa matkalla Helsingistä Tammisaareen. Vapaakoulut ovat Ruotsin kouluhallituksen luvalla perustettuja yksityiskouluja. Maassa toimii tällä hetkellä mm. 10 suomalaista vapaakoulua.

Monarkialle kuningas ei tänä päivänä näe Ruotsissa uhkaa. Hän toivoo, että kuningashuone voisi päin vastoin olla kansakuntaa yhdistävä tekijä. Kuninkaallisten on hänen mukaansa kuitenkin epäpoliittisina henkilöinä vaikeata vaikuttaa moniin tärkeiksi katsomiinsa asioihin.

Isä-kuningas ja äiti-kuningatar toteavat, että ajankohta oli nyt sopiva kruununprinsessa Victorian mukaanottamiselle Suomen -vierailulle. Hänet halutaan perehdyttää perinpohjaisesti tulevaan tehtäväänsä kuningattarena. Idea Victorian mukaantulosta oli meidän, kertoi kuningaspari. He lisäsivät, etteivät ole antaneet vanhimmalle tyttärelleen mitään erityisohjeita matkaa varten. Kuningatar Silvia uskoo, että kruununprinsessa Victoriasta tulee aikanaan hyvä kuningatar.

Kuningas kertoi lyhyesti myös tapaamisesta Suomen ja Ruotsin teollisuusjohtajien kanssa Teollisuuden ja työnantajien keskusliitossa. Presidentti Martti Ahtisaari oli myös läsnä kokouksessa. Itämeren tila huolestuttaa Ruotsin kuningasta erityisesti, mutta mitään konkreettisia ehdotuksia sen parantamiseksi hän ei halunnut esittää. Hän huomautti, että vakavien ongelmien ratkaisu vaatii myös suuria investointeja.

Ruotsin kuninkaalliset ovat hyvillään siitä erityisestä lämmöstä, jota he saavat aina Suomessa käydessään. Kuningas Kaarle XVI Kustaan monet mieluisat muistot ulottuvat myös presidentti Urho Kekkosen aikaan.
-Hän oli suuri mies, kunnioitan häntä, sanoi kuningas.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.