Kuningas Charles saa kruunajaislahjan Suomesta – näitä suosikkimakeisia Fazer lähettää brittihoviin

Kuningas Charlesin kruunajaisten ympärillä kuohuu – jääkö historiallinen tapahtuma perheriitojen varjoon? 6:46
Kuningas Charlesin kruunajaisten ympärillä kuohuu – jääkö historiallinen tapahtuma perheriitojen varjoon?

Fazer kertoi MTV Uutisille lähettävänsä Buckinghamin palatsiin ikonisia makeisiaan. 

Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo, että Fazer on lähettämässä kuningas Charlesille makean kruunajaislahjan. Kuningas Charles saa Fazerilta lahjaksi suomalaisten suosikkimarmeladeja eli Finlandia-marmeladeja. 

Eeron mukaan on hyvin epätodennäköistä, että palatsi vastaa heidän lähetykseensä, koska kuninkaalle virtaa lähetyksiä varmasti valtavasti. Kuningas Charles III:n kruunajaisia vietetään 6. toukokuuta.

Finlandia-kuulien tarina juontaa yli sadan vuoden päähän, kun vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin, Eerola kertoo.

Silloin puiseen rasiaan oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta. Marmeladit lähetti tuolloin yrityksen perustaja Karl Fazer. Tällä kertaa lähetyksen mukana menevän tervehdyksen on allekirjoittanut Karl Fazerin pojanpojan tytär Majlen Fazer.

Majlen Fazer on valittu vuoden 2023 ISM Award -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään elämäntyöstä ja poikkeuksellisesta panoksesta makeisteollisuuden kehittämiseksi.

Vuonna 1947 Fazer lähetti kruunajaismarmeladeja häälahjaksi myös prinsessa Elisabetille

Kruunajaismarmeladin nimi muuttui vuonna 1948 Finlandiaksi, mutta edelleen rasiassa on muistona kruunajaiskruunun kuva.

Eerola kertoo, että muiden kuningashuoneiden kanssa Fazerilla ei ole ollut vastaavaa perinnettä, mutta tuotteet lienevät tuttuja ainakin Ruotsin kuningasparille. Pariskunta vieraili Fazerin teltassa vuonna 2017, Tukholman keskustassa olleessa isossa Suomi 100 -tapahtumassa.

Lue myös:

    Uusimmat