Muistatko vielä? Tältä Fazerin Finlandia-marmeladit näyttivät ennen – nimikin vaihtui

finlandiamarmeladi
Nykyisin Finlandia makeiset tunnetaan niiden pyöreästä muodosta, mutta aiemmin makeiset olivat hedelmänmuotoisia. Kuvat: Fazer Krisse Hemminki Studio Fotonokka Oy, toinen kuva Fazer

Useiden suomalaisten joulusesongin suosikkimakeisia ovat Finlandia-marmeladit. Perinteisiä marmeladeja on valmistettu jo yli sadan vuoden ajan, mutta vuosien saatossa niiden ulkonäkö on muuttunut varsin paljon.

Finlandia-marmeladien alkuperäinen muoto ei ollut pyöreä, vaan aikoinaan makeiset tehtiin hedelmän tai marjan muotoisiksi.

Tältä Finlandia-marmeladit näyttivät vuonna 1975.

– Finlandia-marmeladien alkuperäinen hedelmämuoto vaati paljon fyysisestikin raskasta käsityötä. Marmeladin valmistustekniikka oli vielä 1950-luvulla varsin alkeellista. Tuotteet valettiin metallimuotteihin, joita pidettiin palojen irrottamisen helpottamiseksi lyhyen aikaa jääkaapissa. Irrottaminen muoteista tapahtui yksitellen haarukalla, kertoo Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola.

Kuormittava ja hidas irrottaminen johti siihen, että hedelmänmuotoiset Finlandia-marmeladit muuttuivat 1990-luvun loppupuolella nykyisin tutuiksi kuuliksi.

Vuodesta 2000 lähtien marmeladien muotista irrottaminen on tapahtunut automaattisesti. Kaksi levyä, joihin on valettu puolipallot, painetaan vastakkain, ja näin syntyneet pallot irrotetaan koneellisesti.

– Marmeladin muotoon liittyvää muutosta lukuun ottamatta suurimmat muutokset ovat tapahtuneet pakkauksissa; niitä on vuosien varrella ollut paljon eri näköisiä, Eerola kertoo.

Pakkaus 1950-luvulta.

Tältä pakkaus näytti myös 1950-luvulla.

Jouluinen pakkaus vuodelta 1968.

Finlandia-marmeladit 1970-luvulta.

Kruunajaismarmeladit muuttuivat Finlandia-marmeladeksi

Aina makeisten nimi ei ole ollut Finlandia, vaan vuoteen 1948 asti marmeladeja kutsuttiin Kruunajaismarmeladeiksi. Vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Puiseen marmeladeja sisältävään "kruunajaisrasiaan" oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta.

Vuonna 1947 taas Kruunajaismarmeladeja lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle.

Tältä kruunajaismarmeladit näyttivät ennen.

Pakkaus 1940-luvulta.

Miksi nimi muutettiin 1940-luvun lopulla?

– Syytä voimme tänä päivänä vain arvailla. Vanhassa makeisrasiassa sana Finland oli näkyvällä paikalla, kun taas sanaa Kruunajaismarmeladi ei rasian kannessa ollut ollenkaan, Eerola kertoo.

Alun perin Finlandia-makeisia valmistettiin Helsingissä Tehtaankadulla. Matka on vienyt valmistuksen sen jälkeen Vantaalle, Ranualle ja lopulta vuonna 1999 Lappeenrantaan, jossa marmeladimakeiset valmistetaan edelleen.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja