Kun vanhukselta katoaa ruokahalu – neuvot auttamiseksi

Mitä tehdä, jos vaikka oman iäkkään vanhemman ruokahalu tuntuu katoavan? Neuvoja annettiin Aplaceformom- ja Livestrong-verkkosivustoilla.

Ruokahalun heikkeneminen on normaali osa ikääntymistä eikä välttämättä tarkoita, että jotain olisi vialla. Näin kertoo ravitsemusterapeutti Heather Schwartz Aplaceformom-verkkosivustolla.

Kaloreita tarvitaan vanhana aikaisempaa vähemmän esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden vähenemisen ja aineenvaihdunnan hidastumisen takia. Kun mahalaukun tyhjeneminen hidastuu, kylläisyydentunne lisääntyy ja näläntunne heikkenee.

Toisaalta ruoasta nauttiminen voi vaikeutua maku- tai hajuaistissa tapahtuvien muutosten takia. Iän myötä kyky aistia suolaista, karvasta ja hapanta heikkenee.

Ylipäätään kaikilla suussa tai hampaissa ilmenevillä ongelmilla on vaikutusta syömisen sujuvuuteen ja siitä saatavaan mielihyvään. Esimerkiksi kyky pureskella hedelmiä, kasviksia tai leipää riippuu hampaiden kunnosta ja lukumäärästä.

Ruokahaluttomuuden syynä voi olla myös kuiva suu, sillä vähentynyt syljen eritys vaikeuttaa syömistä ja nielemistä ja altistaa muillekin hampaiston ja suun ongelmille. Suun kuivuutta aiheuttavat vanhuksilla erityisesti lääkkeet.

Yhtä lailla mahdollista on, että ruoka ei kiinnosta vanhusta yksinäisyyden tai masennuksen takia. Toisaalta ruokahaluttomuuden taustalla voi olla piilevä sairaus, jonka mahdollisuus on hyvä poissulkea lääkärin vastaanotolla.

Oli ruokahaluttomuuden syy mikä tahansa, on tärkeää varmistaa, ettei tilanne mene liian pitkälle ja johda ravintoaineiden puutokseen, sillä tällöin seuraukset yleiskunnolle ja terveydelle voivat olla vakavia.  

Olisiko seuraavista neuvoista apua?

Kasvata ravintoainesisältöä, älä annoskokoa

Jos ruokaa ei tee mieli, ihmistä on turha ahdistella kukkuroilleen täytetyllä lautasella. Terveellisiä kaloreita voi lisätä pieneenkin annokseen esimerkiksi oliiviöljyllä, maapähkinävoilla tai avokadolla.

Luo säännöllisyyttä aikataululla

Säännöllisyys on hyväksi elimistölle ja nälän ja janon tunteille. On mahdollista, että kun energiantarve iän myötä vähenee, nälän tunne ei iskekään ja ihminen yksinkertaisesti unohtaa syödä. Myös mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen ikääntyessä johtaa siihen, että nälän tunne heikkenee.

Ongelmaa voi helpottaa laatimalla ruokailuille tarkan aikataulun. Tavoitteena on syödä ateriat joka päivä samaan aikaan. Jos ihminen on tottunut jättämään aterioita väliin, kannattaa aloittaa hitaasti niin, että syö esimerkiksi yhden pienen välipalan normaaliin ruokailuaikaan. Tämä voi auttaa kehon nälkäsignaaleja pikkuhiljaa aktivoitumaan.

Edistä seurassa syömistä

Seniori-iässä sosiaaliset kontaktit saattavat olla supistuneet ja ihminen eristäytynyt. Koska yksin syöminen ja yksinäisyys ylipäätään voi huonontaa ruokahalua ja masentaa, kannattaa selvittää, voisiko seniori käydä ruokailemassa esimerkiksi vanhustenkeskuksessa tai vaikka seurakunnan vanhustyön puitteissa kirkolla. Läheiset voivat itsekin suunnitella brunsseja tai illallisia, joille kokoontuu seniorin lisäksi tämän ystäviä ja sukulaisia.

Hoida kuivaa suuta

Imeskelytablettien, suusuihkeen tai ksylitolipurukumin tai -pastillien käyttäminen ja hampaiden harjaaminen useammin voivat auttaa palauttamaan syljen eritystä ja makunautintoa. Syljen eritystä lisäävät niin ikään ruoan monipuolinen koostumus, huolellinen pureskelu sekä kuitupitoinen leipä, pähkinät, kasvikset ja hedelmät.

Kannattaa myös selvittää, olisiko lääkkeiden määrää mahdollista vähentää tai valmisteita vaihtaa.

Vie ruokaostoksille

Lähde seniorin kanssa ruokaostoksille. Aseta tavoitteeksi uusien ruokien kokeilu. Maku- ja hajuaistissa tapahtuu iän myötä muutoksia, eikä ihminen enää välttämättä himoitse samoja ruokia kuin aikaisemmin. Kannusta valinnoissa seikkailuhenkeen ja kehota merkitsemään muistiin ne ruoat, jotka maistuvat erityisen hyviltä.

Aktivoi

Houkuttaisiko ruoka ja ruoanlaitto enemmän, jos seniori pääsisi osallistumaan ruoanlaittokurssille, nyyttikesteihin tai vaikka leivosmyyjäisiin?

Lähteet: Aplaceformom.com, Livestrong.com, Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010 (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)

Senioriherrojen kokkikoulussa – "Teen ensimmäistä kertaa elämässäni keikauskakkua"

Senioriherrojen kokkikoulussa paitsi opetellaan uusia reseptejä ja syödään hyvin, tavataan ystäviä. Studio55.fi vieraili Vantaan opiston kotitalousluokassa marraskuussa 2012.

Lue myös:

    Uusimmat