"Kun tästä yhdestä vähän onnettomasta lausahduksesta nousi kohu, se harmitti" – Petteri Orpon mukaan poliitikon tulee sanoa mielipiteensä mutta selittely ei auta

Lauantain 23.3. jaksossa Petteri Orpo 0:17

Poliitikoilta odotetaan mielipidettä yhteen jos toiseenkin asiaan, ja julkiset sanomiset ovat myös kovan kritiikin kohteena. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä mielipiteiden esittäminen on osa poliitikon työtä. Yksi kohu kuitenkin harmittaa.

– Ei sillä pärjää, että juoksee karkuun, jos joku haluaa kysyä jotain. Pitää olla valmis vastaamaan, ja siihen sisältyy tietenkin riski. Hieman väärä sanavalinta voi aiheuttaa sellaisen keskustelun, jota ei voi ymmärtää, Orpo toteaa.

Orpo antaa esimerkkinä sen, kun hän sanoi eduskunnan kyselytunnilla vanhuspalveluista puhuttaessa, ettei ihminen ole desimaali.

– Siitä nousi aikamoinen keskustelu. Se tuntui siinä mielessä pahalta, että minulle mikään ei ole sen tärkeämpää kuin se, että meidän yhteiskunnassamme pidetään sekä lapsista että vanhuksista huolta, Orpo sanoo.

– Kun tästä yhdestä vähän onnettomasta lausahduksesta nousi kohu, se harmitti.

Orpon mielestä kohutilanteissa selittely ei kuitenkaan auta.

"Kalakaveri on tärkeä ihminen"

Orpo mainitsee paheekseen epäsäännöllisen vuorokausirytmin. Hän kertoo monesti valvovansa ja tekevänsä töitä myöhään. Vastapainona toimivat esimerkiksi kuntosaliharjoittelu ja lenkkeily. Tärkeä tapa rentoutua on myös rakas harrastus kalastaminen.

– Jos minulla on lomaa ja vapaa-aikaa, yritän aina päästä kalaan, Orpo kertoo.

Hän kalastaa usein kesäpaikallaan Kainuussa.

– Kalastaa voi yksin tai seurassa, mutta kalakaveri on tärkeä ihminen. Siinä täytyy olla sellainen yhteinen sävel. Parhaat kalakaverit ovat seuloutuneet vuosien varrelta.

Toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen haastattelee jokaisen puolueen puheenjohtajaa vuorotellen Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon Koskinen-Papunen tapasi Turussa, missä Orpo myös valmisti kala-aterian haastattelun aikana. Kalan savustuksen ja myös kuntoilun lomassa he puhuivat muun muassa kalakavereiden merkityksestä ja väärien sanavalintojen riskeistä.

Vapaalla Ripsan kanssa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat