”Kun on ollut köyhyyttä, osaa arvostaa asioita” – Linnaan rippikengissä ja uudessa puvussa

Kaksi nuorta sai yllättäen kutsun Linnaan 2:02

Kokkolalainen Eemeli Valli on yksi maakuntien tavallisista nuorista, joita presidenttipari on tänä vuonna kutsunut Linnan juhliin. 18-vuotias kaveri ottaa asian rauhallisesti.

– Uuden puvun ostin Porista, mutta rippikengät on vielä ihan hyvät, niillä mennään, hymyilee Eemeli.

Juhlien alla hän ajelee vielä trukkia Keski-Pohjanmaan ammattiopiston kuljetuspuolen linjalla, mutta huomenna aamulla juna vie Helsinkiin.

– Olen varannut taksin ja hotellihuoneen ja kaikki alkaa olla kunnossa. Rahallista avustusta sain Mannerheimin lastensuojeluliitolta ja sukulaisilta, joten kaikki on ihan ookoo, kertoo Valli.

Vaatimattoman oloinen kaveri on työteliäs nuori, joka ajoi taksikortinkin vuoden etuajassa.

– En tiennyt, että taksia ei pääse ajamaan, ennen kuin on kortti ollut vuoden voimassa. No, ensi kesänä pääsen niihinkin töihin, kertoo Valli.

Viime kesän hän ajoi soraa kuorma-autolla ja tykkäsi työstään.

– Mikäs siinä, vaikka tuskin sitä koko elämää haluaisi tehdä. Kesätyö on kuitenkin tarpeen, sillä taksikurssikin maksoi kahdeksan sataa euroa, miettii Valli.

Vähävaraisuus on opettanut

Eemeli on asunut pääosan elämästään kahden äitinsä kanssa ja tietää, millaista elämä on silloin kun raha on tiukassa. Äiti on sairaseläkkeellä ja Eemeli on tottunut tinkimään.

– Toisaalta, kun on ollut köyhyyttä lapsuudessa, osaa myös arvostaa asioita toisella tavalla. Haaveilen lähinnä työstä ja siitä, että voisin elää mukavasti ja auttaa sukulaisia ja tuttavia, kertoo Valli.

Hän on nuorisovaltuuston jäsen ja tehnyt muun muassa aloitteen mopo- ja moottoripyöräalueen saamiseksi Kokkolaan. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa laajemminkin.

– Haluaisin elää sillä tavalla, että pystyisin vanhempana sanomaan, että saavutin tuollaisen asian… Tai että joku asia olisi minun ansiostani paremmin kuin ennen – tai että ainakin voisi ajatella niin, hymyilee Eemeli.

Lisää yhteiskuntaoppia!

Eemelin mielestä kouluissa pitäisi opettaa enemmän yhteiskuntaoppia ja sitä, miten ihmiset voivat vaikuttaa asioihin. Erityisen huolissaan hän on nuorten syrjäytymisestä, mutta ei usko hokkus pokkus-konsteihin.

– Siihen asiaan pitäisi tarttua, mutta ei niin että pakotetaan ihmiset huonoihin hommiin. Pitäisi saada ihmiset motivoitua tekemään asioita ja löytämään sellaiset työt, josta he itse tykkäävät ja missä he voivat olla yhteiskunnalle hyödyksi.

Eemeli Vallin mielestä monet asiat ovat Suomessa hyvin.

– On tässä vaikka mitä hyvää tässä meidän maassa! Meillä on suhteellisen tasa-arvoista ja koulutus on aika halpaa kuitenkin. Jos joutuu ammattikoulua varten pienen opintolainan ottamaan, niin se on aika pieni verrattuna moneen muuhun maahan, arvioi Valli. 

Lue myös:

    Uusimmat