Kun lemmikki katoaa, apuun rientää etsijäkoira – Paavo nuuhkii esiin erikoisemmatkin karkurit: "Kilpikonnia, käärmeitä, kaneja ja hevosia"

7:38
Huomenta Suomessa tavattiin etsijäkoira Paavo, joka on jäljittänyt niin haisunäädän kuin käärmeenkin: "Useampi vuosi on tehty yhdessä töitä"

Lemmikin katoaminen on omistajalle kova paikka. Kun eläin katoaa, apuun voidaan kutsua etsijäkoira.

Etsijäkoirat jäljittävät kissojen ja koirien lisäksi myös erikoisempia eläimiä. Joukkoon mahtuvat lemmikit, mutta myös tuotantoeläimet ja eläinpuistojen asukit.

10-vuotias etsijäkoira Paavo ja etsijäkoiraohjaaja Lena Lundell ovat tehneet töitä yhdessä jo vuosia. Listalle mahtuu useita etsintöjä, joista kenties erikoisin on ollut haisunäädän jäljittäminen.

– Paavo on esimerkiksi etsinyt paljon kilpikonnia, käärmeitä, kaneja ja hevosia, Lundell kertoo.

Etsijäkoira jäljittää eläimen ominaishajun perusteella

Etsijäkoira lähetetään töihin, kun karanneen eläimen mahdollisesta olinpaikasta tiedetään vain vähän. Jos eläimen on esimerkiksi nähty liikkuvan tietyllä alueella, voi etsijäkoiraa parempi vaihtoehto olla karkurin loukuttaminen. Ensihätään toimii parhaiten houkuttelu.

Etsijäkoira jäljittää eläimen maastosta ominaishajun perusteella. Etsinnät aloitetaan tyypillisesti parin päivän tai viikon sisällä karkaamisesta.

– Paavo saa haistettavakseen jotain hajulähdettä eläimestä. Se voi olla vaikkapa kaulapanta, ruokakuppi tai makuualusta, Lundell sanoo.

Tyypillinen etsintä kestää vain tunnin

Vaikka eläin olisi viikonkin karkuteillä, se voi löytyä lähimaastosta. Tämä johtuu siitä, että eläimet ottavat omakseen usein alueen, jossa tuntevat olonsa turvalliseksi. Myös hajujälki löytyy yleensä nopeasti.

– Tyypillinen etsintä on ehkä noin tunnin mittainen. Harvoin nämä eläimet hirveän kauas lähtevät, Lundell toteaa.

Etsiminen on mahdollista myös vesisateessa ja talvipakkasilla. Kostealla säällä etsiminen voi olla jopa helpompaa kuin kuivalla, koska hajumolekyylit nousevat vedenpintaan. Talvella isoimpana haasteena on vahtia, ettei etsijäkoiran nenä jäädy.

Suomessa etsijäkoiria on kymmenkunta, ja suurin osa niistä asuu Etelä-Suomessa. Etsijäkoiraksi ei pääse ihan käden käänteessä, vaan se vaatii vuosien koulutuksen ja tasokokeen läpäisemisen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja