Kun Jaana ei tullutkaan raskaaksi, oma kroppa tuntui petturilta

Kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta? 9:11
"Sehän tapahtuu tuolla jossain, joillekin toisille" – kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta?

Jaana Vaholuoto ei aluksi tullut raskaaksi toiveesta huolimatta. – Tuntuu, että oma kroppa on jollain tavalla pettänyt sinut, hän kuvaa.

Moni on tottunut sukulaisten hyväntahtoisiksi tarkoitettuihin naljailuihin, joissa muistutetaan biologisesta kellosta. Lapsettomille saatetaan heittää esimerkiksi "kello käy" tai "ei lapsia sillä lailla vain saa". Lapsitoive tai sisintä kalvava lapsettomuus ei kuitenkaan näy päälle.

– Usein on miettinyt, että tietäisitpä vaan, mitä taustalla on. Kun lapsettomuudesta ei puhuta paljon, kynnys avun hakemiseen on tosi iso, kuvaa Kierron verran toivoa -podcastin ja blogin Jaana Vaholuoto.

Vaholuoto ei aluksi meinannut tulla raskaaksi toiveesta huolimatta. 

– Aika monet meistä, kuten ehkä [minä] itsekin, elävät suorittajapersoonana suoritusyhteiskunnassa. Elämä on suunniteltu: hyvät opiskelut, hyvä ura, koti, sitten lapset. Kun se ei menekään sillä tavalla, se voi tulla sokkina päin naamaa.

"Tuntuu, että oma kroppa on jollain tavalla pettänyt sinut"

Aiheesta oli vaikeaa puhua edes läheisille. Lapsettomuus panee odotukset kehon ja elämän suhteen uusiksi.

– Tuntuu, että oma kroppa on jollain tavalla pettänyt sinut. Elämä ei mene, kuten on suunnitellut. Kun raskaus ei alakaan, on siinä tosi paljon häpeää. Tuntuu, ettei keho toimi kuten pitäisi, Vaholuoto sanoo.

"Lapsettomuushoidothan ovat pelkkää jonotusta ja odotusta"

Yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevasta kokee lapsettomuutta. Aihe on kuitenkin vaiettu.

– Itsekin olen elänyt sellaisessa illuusiossa, että olen elänyt terveellisesti, urheillut ja syönyt, kuten puolisonikin. Oli tosi iso ajatus, että meitä kohtaisi [lapsettomuus]. Sehän tapahtuu tuolla jossain, joillekin toisille.

Vaholuoto alkoi haaveilla lapsesta vuonna 2018. Esikoinen syntyi lopulta loppuvuonna 2021. Tie vanhemmaksi on usein pitkä ja kysyy hermoja.

– Lapsettomuushoidothan ovat pelkkää jonotusta ja odotusta. Odotetaan, että tapahtuu ovulaatio. Sen pitää tapahtua oikeana päivänä. Sitten odotetaan, koska on kesätauko, joulutauko, koronasulku. Ja sinulla on se tosi iso haave ja elämän suurin unelma käsissäsi, ja sitten vain odotat, kun ei ole oikein mitään, mitä itse voisi tehdä.

Miten turhautumisen ja tunteiden kanssa pärjää? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Lapsettomuuteen liittyvissä asioissa vallitsee Suomessa yhä hiljaisuuden kulttuuri

Lapsettomuuteen liittyvissä asioissa vallitsee Suomessa yhä hiljaisuuden kulttuuri, sanoo Ville Niinistö 5:14
Haastateltavana Ville Niinistö.

Lue myös:

    Uusimmat