Älä tee loukkaavaa virhettä aprillipäivänä: "Tuntuu sanoinkuvailemattoman raa'alta"

Hedelmöityshoitojen määrä kasvaa - tästä se johtuu 10:18
KATSO MYÖS: Miksi lapsettomuushoitojen määrä on lisääntynyt?

Aprillipäivänä saa jekuttaa muita luvan kanssa, mutta raskaudesta pilailu voi olla kipeä kuitti lapsettomuudesta kärsiville.

Aprillia, aprillia, syö silliä – juo kuravettä päälle! Huhtikuun ensimmäisenä päivänä eli aprillipäivänä on tapana jekuttaa kavereita, puolisoa ja muuta perhettä niin soisaalisen median kautta kuin kasvotustenkin.

Yksi klassisista piloista on julkaista sosiaalisen median tilillään kuva positiivisesta raskaustestistä, ultraäänikuvasta tai vaikkapa pyöristyneestä "vauvavatsasta". Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa tiedotteessaan, että raskauspila voi loukata niitä, jotka eivät ole valinneet lapsettomuuttaan.

Simpukka ry kysyi Instagram-seuraajiltaan mielipiteitä raskauspilasta

"Vitsi raskaudesta tuntuu pahalta. Asia, joka olisi itselle maailman suurin onni ja ilon aihe, on toiselle vaan pelkkä vitsi."

"Muiden kevyt suhtautuminen raskauteen tuntuu myös pahalta. Kertoo myös siitä, että selvästi kaikki eivät tiedä tai heitä ei kiinnosta se, että joillekin raskaaksi tuleminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Ihmiset kuvittelevat, että raskaaksi tuleminen ei ole vaikeaa, vaan onnistuu silloin kun haluaa."

"Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että se on meille joillekin koko elämään vaikuttava kriisi. Että henkisen ja fyysisen terveyden lisäksi se vaikuttaa tosi vahvasti myös esimerkiksi talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja työhön tai opiskeluihin. Se on tosi iso asia ja tuo paljon surua eikä ole vain sitä, että ´sulla nyt ei vaan ole lapsia ja thats it´.”

Yhdistys ehdottaakin, että aprillipilan aiheeksi valittaisiin jokin sellainen, joka ei loukkaa muita.

– Hassuttelu kuuluu aprillipäivän luonteeseen, mutta kipeillä asioilla vitsailu ei ole sitä. Someseuraajiemme mukaan raskaudella vitsailu tuntuu sanoinkuvailemattoman raa’alta, julmalta ja epäkunnioittavalta. sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio tiedotteessa.

Lapsettomuutta kokevia raskauspilat eivät naurata. Simpykka ry:n mukaan Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden – lukuina määrän arvioidaan olevan 300 000. 

"Tulee kokijalleen ysein täysin yllättäen ja kutsumatta"

Simpukka ry kuvailee tahattoman lapsettomuuden olevan yksi aikuisiän isoimmista kriiseistä. 

– Tahaton lapsettomuus tulee kokijalleen usein täysin yllättäen ja kutsumatta. Se tuo mukanaan näkymättömän ja äänioikeudettoman surun kokemuksen. Äänioikeudeton suru  tarkoittaa sitä, että ihminen kokee menetyksen ilman, että hänellä on sosiaalisesti tunnustettua oikeutta, roolia tai kapasiteettia surra. Menetystä ei voi ehkä aidosti tunnustaa, julkisesti surra eikä saada toisten tukea, sanoo Savio.

Tahattoman lapsettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi terveyteen tai elämäntilanteeseen liittyviä syitä. Koskaan ei voi tietää, kuka omista "somekavereista" kamppailee lapsettomuuden kanssa. Onkin hyvä muistaa, että tahaton lapsettomuus voi koskettaa kaikkia: nais-miespareja, naispareja ja miespareja sekä itsellisiä naisia ja miehiä. 

Katso myös: Kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta?

Kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta? 9:11
Kierron verran toivoa -podcastin Jaana Vaholuoto ei aluksi meinannut tulla raskaaksi toiveesta huolimatta. Kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta?

Lähde: Simpukka ry

Lue myös:

    Uusimmat