Kun isoisä Windows 95:n osti: Kuka olisi arvannut tulevaa?

Ohjelmistojätti Microsoftin aikoinaan supersuosituksi noussut  Windows 95 -käyttöjärjestelmä on tullut jo 20 vuoden ikään.

Kun teknologiarintamalla jo yksi vuosi on ikuisuus, niin Windows 95:n kohdalla aletaankin puhua muinaishistoriasta.

"Windows 95:stä luotu tietoisuus jo ennen järjestelmän julkistusta oli ennenkuulumatonta. Kerroin Bill Gatesille, että äitini ja isoäitinikin tietävät mikä Windows 95 on. Hän katsoi minuun ja sanoi, Se on hyvää markkinointia".  Lance Ulanoff, Mashable

Windows 95:n edistyksellisyydestä kertoo kuitenkin se, että jos sitä vertaa Microsoftin uuteen Windows 10 -käyttöjärjestelmään, niin järjestelmän logiikka ja perusilme on säilynyt hämmästyttävän samankaltaisena näihin päiviin saakka.

Hyppäys Windows 95:n käytöstä suoraan Windows 10:n pariin ei olisi kovinkaan suuri: Kyse on edelleen sovellusikkunoista ja alareunan sangen toimivasta Käynnistä-valikosta.

Kuinka moni olisi osannut aikoinaan ennustaa, että Windows 95 olisi vahvasti tunnistettavissa vielä 20 vuoden päästä? Ei varmasti monikaan jo pelkästään siitä syystä, että ennen Windows 95:ttä tavallista ihmistä ei edes kiinnostanut, mitä käyttöjärjestelmä tarkoittaa... 

Windows 95 oli markkinoinnin voitto

Windows 95 löi itsensä läpi tietokone-markkinoilla, koska se oli visuaalisuutensa takia helposti lähestyttävä kaikille ostajaryhmille pojasta pappaan.

Kyse oli myös onnistuneesta markkinointistrategiasta. Lance Ulanoff kertoo teknologiasivusto Mashablessa jutelleensa legendaarisen Microsoft-pomo Bill Gatesin kanssa Windows 95:n julkistustilaisuudessa:

-Windows 95:stä luotu tietoisuus jo ennen järjestelmän julkistusta ja suurta mainoskampanjaa oli ennenkuulumatonta. Kerroin hänelle (Gatesille), että äitini ja isoäitinikin tietävät mikä Windows 95 on. Hän katsoi minuun ja sanoi, "Se on hyvää markkinointia".  

Musta lammas: Windows 8


Microsoftin käyttöjärjestelmien keskinäisessä tunnistettavuudessa Windows 8 -versio loistaa erilaisuudellaan.

Windows 8:n tarkoitus oli uudistaa suosittu käyttöjärjestelmä kokonaan kosketuskäyttö- ja mobiililaite-aikakauteen istuvaksi.

Tässä tuoksinassa järjestelmän tuttu ilme Käynnistä-valikkoineen sai kyytiä. Kyseessä oli veto, josta kuluttajat eivät kuitenkaan pitäneet.

Windows 8:ssa unohdettiin, että Windowsissa on nimensä mukaisesti kyse ikkunoista ja tietenkin siitä tutusta Käynnistä-valikosta.

Uusi Windows 10 -versio jatkaakin jälleen tutummalla linjalla - ja siitä on pidetty.

Gatesilla oli syytä hymyyn, sillä kun Windows 95 tuli kauppoihin, niin ihmiset jonottivat sitä. Kyseessä oli ensimmäinen teknologia-hype sanan varsinaisessa merkityksessä ja se nousi samalla uutiseksi, jota ei voinut sivuuttaa.

Jälkikäteen ei olekaan ihmeellistä ajatella, miksi Gatesista tuli maailman rikkain ihminen.

Aiemmin PC-koneita käytettiin paljon työkäytössä ja niissä pyörivät kuivat taulukko-ohjelmat. (Joskin tokihan koneita käytettiin myös pelaamiseen.)

1990-luvun alkupuolella ylä-asteen "ATK-tunneilla" PC-koneilla laadittiin ympyrädiagrammeja - se ei ollut hauskaa. Windows 95:n tulo edustaakin eräänlaista perinteistä kuivan ATK-aikakauden loppua, josta käynnistyi multimedia-aikakausi.

Mashablessa huomautetaan, että Windows 95 julkistettiin muutenkin hyvään saumaan. Ajankohtaan liittyi internetin nousu ja tietokoneiden rautapuolen tehokkuuden lisääntyminen.

Loppujen lopuksi 20 vuotta on kulunut nopeasti. Onkin mielenkiintoista miettiä, onko Windowsin tulevaisuuden versio tunnistettavissa vielä vuonna 2035. Löytyykö Käynnistä-valikko vielä näytön alareunasta vai kommunikoidaanko koneen kanssa tuolloin jo tyystin puheen avulla, aivan kuin juttelisi toiselle ihmiselle? Aika näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat