Mainos

Kun Hermannin vaimo kuoli, neljä lasta jäi ilman äitiä ja isä joutui valtavan urakan eteen: "Toivottavasti lapset muistavat, että isä yritti parhaansa"

3:42
Vuoden isäksi valittu Hermanni Hyytiälä joutuu kasvattamaan lapsensa yksin. Katso koko haastattelu MTV Uutiset Livestä.

Vuoden isänä palkitun jyväskyläläisen Hermanni Hyytiälän vanhemmuus on ollut täysin toisenlainen kuin hän etukäteen kuvitteli. Hyytiälän puoliso kuoli syöpään, kun nelilapsisen perheen nuorin lapsi oli vain kaksivuotias.

Jyväskyläläiselle Hermanni Hyytiälälle Vuoden isän titteli merkitsee todella paljon.

– Toivottavasti lapset muistavat, että isä yritti parhaansa, vaikka heillä oli suuri suru.

Arki piti rakentaa uudestaan

Hyytiälän perhettä kohtasi tragedia viisi vuotta sitten, kun nelilapsisen perheen äiti kuoli syöpään. Perheen nuorin oli vasta 2-vuotias.

Sokin keskellä Hyytiälän piti aloittaa valtava urakka yksin.

– Vastuu lasten kasvattamisesta, arjen pyörittämisestä, töissä käymisestä. Lasten surun kannattelu. Itse selviytyä siitä surusta ja järjestellä elämää uudelleen. Eihän sitä millään tavoin osannut varautua.

Ketkä?

Hermanni Hyytiälä palkittiin tiistaina yhtenä kolmesta Vuoden isästä. Hyytiälä palkittiin, koska hän on onnistuneesti yhdistänyt yksinhuoltajuuden ja työelämän tekemällä etätöitä ja pitämällä sapattivapaita.

Vuoden isänä palkittiin myös vantaalainen Petri Jaakola, joka on antanut lapsilleen turvallisen elämän vaikeissa olosuhteissa.

Kolmas Vuoden isä on helsinkiläinen Jukka Lagerblom. Hän on esimerkki niin sanotusta tavallisesta isästä, joka on läsnä lastensa arjessa.

Hermanni Hyytiälä muistaa miten vaikeaa avun löytäminen oli, kun puoliso kuoli. Ei löytynyt yhtä yksittäistä tahoa, joka olisi auttanut perhettä.

Kolmen ärrän ohje

Hyytiälän mukaan apua tarjoavien pitäisi osata kysyä oikeita kysymyksiä. Tärkeää on muun muassa se, millaiseksi tragedian kohdannut perhe kuvittelee hyvän elämän.

– Toinen kysymys on, mitä voidaan tehdä sille, että alkaa kulkea hyvää elämää kohti.

Hyytiälä sai rakennettua perheelleen hyvän elämän kolmen ärrän avulla: rakkaudella, rajoilla ja ruoalla.

– Rutiinit ovat olleet perheessämme tärkeitä aina. Ne tuovat turvaa ja helpottavat kaikkien arkea, kun lapset tietävät mitä tapahtuu.

"Elämä kantaa"

Vuoden isien palkitsemistilaisuudessa puhunut Hyytiälä kertoi siitä, kuinka ihmisen vahvuus syntyy heikkouksien kautta. Kärsimyksen keskellä Hyytiälä on oppinut kohtaamaan itsensä monella eri tasolla.

– Silloin pystyy kohtaamaan toisen henkilön syvällisesti ja hyväksyvästi. Erityisesti vanhemmuudessa se on tärkeää.

Samankaltaisissa tilanteissa oleville vanhemmille Hyytiälällä on lohdullinen viesti.

– Vaikka välillä allot ovat korkeita, kannattaa uskoa, että huominen tuo paremman tulevaisuuden. Elämä kantaa, vaikka joskus onkin todella vaikeaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja