Siilinjärveläinen Petri, 47, teki vuorotyötä ja eli poikamieselämää, kunnes elämä mullistui – Vuoden isänä palkittu on ollut sijaisisä viidelle lapselle

Siilinjärveläinen Petri, 47, teki vuorotyötä ja eli poikamieselämää, kunnes elämä mullistui – Vuoden isänä palkittu on ollut sijaisisä viidelle lapselle 3:09
Katso Petri Hartikaisen haastattelu MTV Uutiset Livestä.

Siilinjärveläinen Petri Hartikainen, 47, teki pitkään vuorotyötä ja eli poikamieselämää, kunnes elämä muuttui hetkessä vuonna 2012. Silloin hänestä tuli ensimmäisen kerran sijaisivanhempi lapselle.

– Olin siitä aivan hämilläni, kun pyysivät sijaisisäksi. Tein kolmivuorotyötä käyttöpäivystäjänä Kuopion vedellä ja elin poikamieselämää. Ajattelin, että eihän se käy lainkaan tähän kuvioon, että joku alaikäinen tulee minun luokseni asumaan, Hartikainen sanoi.

Alun epäröinnistä huolimatta asiat muuttuivat pian.

– Niin se vain tulla tupsahti ensimmäinen lapsi ja elämäni meni siitä ihan sekaisin. Päivääkään en ole katunut, että ryhdyin sijaisvanhemmaksi. Mahtavaa on ollut, enkä enää yksin osaisi ollakaan.

Sijaisvanhempi viidelle lapselle

Vuoden 2012 jälkeen Hartikainen on saanut olla sijaisvanhempi kaikkiaan jo viidelle pojalle. Nyt heistä enää yksi asuu hänen kanssaan.

– Olen saanut isänä olemisesta enemmän kuin antanut.

Hartikainen sanoo pärjänneensä lasten kanssa yksin hyvin ennen kaikkea puhumalla ja pyytämällä apua. 

–Minulla on onneksi laaja tukiverkko ympärilläni. Voin aina kysyä apua ja neuvoja joltain. Pyrin myös aina pohtimaan asioita lasten ja nuorten kanssa yhdessä. 

Ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistä Hartikainen oli toiminut muun muassa tukihenkilönä useille lapsille ja perheille sekä sijaistanut ammatillista perhekotia.

– Jokaisen lapsen kohdalla on ne omat haasteensa ja aina, kun luulee, että nyt on varmaan kaikki vastoinkäymiset käyty läpi, niin sitten tulee heti uusi haaste. Kaikesta on aina selvitty ja asioihin on löytynyt looginen selitys.

Hartikainen kuvailee itseään rauhalliseksi ja neuvottelevaksi vanhemmaksi.

– En tee lasten eteen valmiiksi mitään. Yritän antaa avaimia ja eväitä ongelmien kohtaamiseen, jotta he pystyvät niitä itse ratkomaan. Tietysti lapsen ikä ja kehitystaso pitää huomioida, mutta mahdollisuuksien mukaan pidän aina silmällä sen, että he olisivat mahdollisimman itsenäisiä, kun täysi-ikäistyvät.

Lasten kanssa eläminen on opettanut Hartikaiselle sen, että kolme perusasiaa pitävät tavallisen arjen raiteillaan:

– Kun riittävä lepo, riittävä ravinto ja liikunta saadaan hyvään balanssiin, niin menee hyvin.

Kolmelle Vuoden isä -palkinto

Tänään Hartikainen sai Vuoden isä -palkinnon. Epäilemättä tunnustus lämmittää miehen sydäntä.

– Viime vuosina on tullut paljon näkyvyyttä, että myös isät pystyvät huolehtimaan lapsista. On semmoinen fiilis, että toivottavasta moni isäksi aikova – ja vaikkei omia lapsia olisikaan – voisi ajatella sijaisperhetoimintaa ja ottaa mallia, että kyllä meistä miehistäkin on tähän hommaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön palkitsemisperusteluissa kerrotaan, että palkitut isät edustavat turvallista ja vastuullista isyyttä, edistävät esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittavat lapsen oikeuksia ja etua.

Perusteluissa korostuvat myös sukupuolen ja perhekäsityksen monimuotoisuus sekä työ maahan muuttaneiden parissa.

Hartikaisen lisäksi Vuoden isä -palkinnon saavat Vesa Ilola Oulusta ja Fabrizio Trotti Espoosta.

– Jospa sitä tänään söisi vähän täytekakkua, Petri Hartikainen totesi hymyillen.  

Lue myös:

    Uusimmat