Sairauskohtaus vei raskaana olleen äidin muistin – aviomies kirjoitti parin rakkaustarinan lahjaksi vaimolleen: "En aikonut vain luovuttaa..."

Steven vaimo menetti sairauskohtauksen vuoksi muistonsa raskaudestaan, parisuhteestaan ja muusta elämästään. Steve päätti kirjoittaa pariskunnan rakkaustarinan kirjaksi.

Steve Curto antoi muistot yhteisestä elämästä takaisin vaimolleen, joka menetti muistinsa sairauskohtauksen vuoksi.

Steve oli ollut vaimonsa Camren kanssa yhdessä jo kymmenen vuotta. Odottaessaan parin lasta Camre sai halvauskohtauksen, joka vaikutti hänen muistiinsa. Sen vuoksi hän ei muista mitään elämästään, raskaudestaan tai rakkaudestaan Steven kanssa.

Sai halvauskohtauksen

Vuonna 2012 Camre oli 33. viikolla raskaana, kun hän alkoi turvota ja hänellä oli vaikeuksia hengittää. Jo aiemmin Camre oli kärsinyt voimakkaasta oksentelusta.

Steve ajoi vaimonsa ensiapuun. Kävi ilmi, että Camrella on yleistynyt epilepsiakohtaus.

Perheen poika Gavin syntyi hätäsektiolla ja vietti 36 päivää tehohoidossa. Camre sen sijaan sai tilansa vuoksi halvauskohtauksen. Sairauskohtauksen vuoksi hänen aivonsa eivät saaneet happea minuutteihin. Kohtauksen vuoksi Camre vaivutettiin koomaan.

– Kun hän alkoi herätä, jokin oli vinossa. Hän ei tiennyt, kuka on, tai että on juuri synnyttänyt. Hän ei tiennyt, kuka minä olen tai keitä hänen vanhempansa ovat, Steve sanoo.

Lääkäreiden mukaan Camrella oli diagnosoimaton raskausmyrkytys eli pre-eklampsia, joka osaltaan vaikutti sairauskohtauksen syntyyn.

Steve ja Camre Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Sairauskohtaus vei muistot ja muistin

Sairauskohtaus vei Camren muistot ajalta ennen raskautta, ja myös Camren lyhytkestoinen muisti vaurioitui. Hän muisti herättyään asioita vain muutamien sekuntien ajan; jos Steve poistui huoneesta, palatessaan hän oli Camrelle jälleen tuntematon.

Vaikka Camre oli fyysisesti kunnossa, hän ei enää osannut hoitaa arkisia askareita, kuten pukeutumista tai hampaiden harjaamista. Camre ei muistanut Steveä tai kotiaan. Pidellessään Gavinia Camre kysyi mieheltään, kenen vauva on kyseessä. Steve hoiti vauvaa kuukausia yksin, kun Camre asui vanhempiensa luona.

– Hän kysyi "missä olemme" ja kerroin, että olemme sairaalassa katsomassa Gavinia, jolloin hän kysyi "kuka on Gavin", Steve kuvailee.

– Sitä vain toivoi, että kaikki järjestyisi. Niin ajattelin.

"En tiedä, kuka olet, mutta tiedän, että rakastan sinua"

Lopulta tunnelin päässä näkyi valoa. Eräänä päivänä kuusi viikkoa lapsen syntymän jälkeen Camre löysi uudelleen rakkautensa miestään kohtaan.

– Istuimme sohvalla ja hän sanoi: "En tiedä, kuka olet, mutta tiedän, että rakastan sinua", Steve sanoo.

Sanat jäivät Steven mieleen ja niitä hän myös käytti parin rakkaustarinasta kertovan kirjan nimenä.

"Kirja näyttää kaiken, minkä olimme kokeneet"

Steve päätti kirjoittaa pariskunnan tarinan kirjaksi, jotta Camre voisi lukea sitä ja muistella asioita, joita ei tilansa takia voi muistaa.

– Kaikki kirjassa on muistoa siitä, mitä olemme kokeneet ja mikä minulta jää väliin. Rakastan lukea sitä, mutta juuri nyt tunteeni ovat sekavat. Joskus se on vaikeaa, koska kirja näyttää kaiken, minkä olimme kokeneet, eikä minulla ole noita asioita sisimmässäni, Camre kuvailee.

Teoksestaan Steve valmisti omakustanteen, jossa kerrataan kaikki ensitreffeistä häihin ja lapsen syntymään saakka. Kirja on myös myynnissä verkkokauppa Amazonissa.

– Kun tapasin Camren, hän sai minut haluamaan olla parempi ihminen. Sitä rakastan hänessä. Sitten kaikki tämä tapahtui enkä aikonut vain luopua toivosta sen suhteen, että voisimme saada takaisin kaiken sen, mitä meillä oli. Tällä neidolla ei ollut aavistustakaan siitä, kuka olen, mutta hän rakastaa minua ja me saamme tämän toimimaan, Steve kuvailee.

Camre ja Gavin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Perheeni rakkaus merkitsee eniten"

Camre on käynyt toimintaterapiassa viiden vuoden ajan. Hän sairastui sairauskohtaustensa jälkeen epilepsiaan, mutta on oppinut toimintaterapian avulla uudelleen esimerkiksi kokkaamaan, pukeutumaan ja toimimaan itsenäisesti.

Parin Gavin-poika on nyt 7-vuotias. Camre kykenee olemaan äiti hänelle ja käy esimerkiksi lapsen jalkapallopeleissä. Gavin tietää, ettei hänen äidillään ole "samanlaista muistia" kuin muilla. Camre jaksaa uskoa valoisampaan tukevaisuuteen.

– Se, että aviomieheni ja poikani ovat kanssani, auttaa minut tämän kokemuksen läpi. Aina, kun näen Gavinin ja Steven, sekä kasvollani että sisimmässäni on valtava hymy. Perheeni rakkaus merkitsee eniten ja auttaa minut päivien läpi, Camre kuvailee.

Yrittävät löytää huumoria tilanteesta

Steve kosi vaimoaan uudelleen vuonna 2013 ja tämä sanoi uudelleen "tahdon". Muutaman viikon välein Camre katsoo parin häävideon, vaikka ei jälkeenpäin muistakaan sitä.

Pari yrittää löytää huumoria tilanteesta. Steve esimerkiksi antoi vaimolleen saman ystävänpäiväkortin kolme vuotta putkeen.

– Neljäntenä vuonna hän sanoi: "Annoit tämän minulle viime vuonna!" En ole koskaan ollut niin mielissäni siitä, että jäin kiinni!

Lue myös:

    Uusimmat