Kumppanin sairastuminen koettelee myös parisuhdetta – vihantunteet ovat täysin normaaleja

Kumppanin vakava sairastuminen vaikuttaa monella tasolla ihmiselämään,  jolloin myös parisuhteen kanninpalkit joutuvat koetukselle. Se, millä pohjalla parisuhde on, vaikuttaa pitkälti siihen, miten koettelemuksesta selvitään – yhdessä.

Onnettomuus tai kumppanin sairastuminen vakavasti – joko fyysisesti tai henkisesti – on koettelemus ja kriisi, joka monesti tuntuu vievän pohjan elämältä.

Puolison sairastuminen vaikuttaa monella tasolla ja tavalla myös parisuhteeseen.

– Sillä on seuraus- ja suhdevaikutuksensa. Me olemme parisuhteessa niitä tarvitsevia, ja odotamme saavamme huomiota, hyväksyntää, arvostusta, rakkautta ja syliä. Ja silloin, kun jompikumpi sairastuu, se voi loppua siihen paikkaan, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kuvailee.

Vaikka ymmärtäisimme tilanteen ja sen peruuttamattomuuden, silti meissä saattaa herätä vihantunteita.

– Vihantunteet eivät kuitenkaan kohdistu suoraan puolisoon, vaan siihen, että hänelle sattui jotain, Ranta tähdentää.

Sairastunut ihminen käy myös itse monenlaisia tunnemyrskyjä läpi.

– Siellä kummittelee molemmin puolin vihat, surut, pelot – aivan valtava määrä kaikenlaisia tunteita, Ranta kuvaa.

Myös käytännön asiat, kuten taloudelliset kysymykset nousevat auttamatta pinnalle.

Miten käy seksielämän?

Parisuhde on myös seksuaalisuhde. Kysymykset siitä, mitä seksuaalisuudelle tapahtuu sairastumisen yhteydessä tai millaista seksielämä tulee tästä edes olemaan, ovat monesti relevantteja.
 
– Tämä riippuu toki sairaudesta: jos kyse ei ole sairaudesta, mikä vaikuttaa suoraan sukuelimiin, esimerkiksi lääkityksellä voi olla aikamoisia vaikutuksia seksuaaliselle puolelle, Ranta kuvailee.

Ranta kuitenkin muistuttaa, että pariskunnat kyllä keksivät keinoja seksielämän rikastuttamiseksi, vaikka itse yhdynnät eivät onnistuisi.

– Parisuhde ei ole välttämättä kaatunut edes siihen, ettei pystytty yhdyntöihin. Nämä ovat niin yksilöllisiä, pari- ja henkilökohtaisia tilanteita.

Puhukaa tunteistanne

Parisuhdeterapeutti muistuttaa, että pariskuntien tärkeää oppia, miten omia tunteita pystyy jakamaan ja kohtaamaan.

– On tärkeää pystyä puhumaan sairauteen liittyvistä tunteista: puhumaan ne läpi, elämään, käsittelemään, itkemään ja purkamaan vihan tunteita eri keinoin, Ranta kuvaa.

– On myös tärkeää ottaa selvää, mistä saadaan apua, millaisia ammattiauttajia on olemassa, ja millaisia vertaistukiryhmiä on, joiden puoleen voisi kääntyä saadakseen apua.

Sairauden tuomista haasteista voi kun voikin selvitä, yhdessä.

– Parisuhteen tilanne sillä hetkellä, kun sairastuminen tapahtuu, vaikuttaa huomattavasti siihen, miten siitä selvitään, Ranta muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat