Kumpi voittaa: crosstrainer vai kuntopyörä? Tutkijat huomasivat eron tehokkuudessa

Aerobinen liikunta auttaa pitämään linjat kurissa, mutta kaikki liikunta ei ole yhtä tehokasta.

The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness -julkaisussa esitellyssä pienessä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat crosstrainerin ja kuntopyörän polkemisen aiheuttamia eroja kuntoilijoiden aineenvaihduntaan sekä liikunnan kokonaishyötyihin.

Tutkijat pistivät 14 osallistujaa polkemaan sekä crosstraineria että kuntopyörää saman ajan. Jokainen koehenkilö hikoili läpi molempien urheilusuoritusten kahdesti. Osallistujien kuntoillessa tutkijat mittasivat näiden hapenottokykyä, sykettä, rasitustasoa ja muutamia muita aineenvaihduntaa kuvaavia mittareita.

Tutkijat havaitsivat, että crosstrainerilla koehenkilöt jaksoivat polkea kuntopyörää kauemmin, sillä heidän hapenottokykynsä oli parempi. Toisaalta crosstrainerilla rullaaminen ei ollut yhtä tehokasta kuin kuntopyörän selässä hikoilu. Crosstrainerin hyödyiksi voi kuitenkin lukea sen, että siinä aktivoituvat myös ylävartalon lihakset – toisin kuin kuntopyörällä harjoittelussa.

Tulosten perusteella tutkijat päättelivät, että kuntopyöräily on crosstrainerilla polkemista parempi kestävyysliikuntamuoto. Jatkuva matalatehoinen liikunta nimittäin estää kehittymisen pitkällä tähtäimellä.

Parhaan hyödyn kuitenkin takaa monipuolinen liikunta: vuorottele siis vapaasti crosstrainerin ja kuntopyörän välillä.

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja