Mainos

"Kuluttajien luottamus talouteen pelottavan korkealla"

Kuluttajien luottamus talouteen on nyt ennätyskorkealla. Luottamusta on nostattanut kuluttajien huomio siitä, että taantuman käytännön vaikutukset jäivät pelättyä pienemmiksi. Monet saivat pitää työpaikkansa, palkat ovat nousseet samaan aikaan kun verot ovat taas aavistuksen laskeneet.

Hyvät uutiset ovat nostaneet kuluttajien luottamusta askel askeleelta ylöspäin - nyt ollaan jo pilvissä.

- Lähtökohtaisesti on tietysti hienoa, että ei olla vaivuttu masennukseen, mutta tämä luottamustaso on kyllä niin kova, että pitää pohtia onko se perusteetonta ja sitä kautta petollista, pohtii Timo Metsola, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.

Vaikka makrotaloudessa piirrelläänkin edelleen talouden uhkakuvia, uhat ovat jääneet merkityksettömiksi ja näkymättömiksi kuluttajien arkisen elämän kannalta.

- Hyvät uutiset ja taantuman vaikutusten näkymättömyys arkisessa elämässä ovat luoneet illuusion siitä, että taloushuolet eivät ole todellisia. Nyt kun meillä on edessä veronkorotuksia, nousevia korkoja, kuntatalouden leikkauksia ja monia muita vaikeita ja jyrkästi kielteisiä tekijöitä, riski on, että tämänhetkinen optimismi musertuu jossain kohtaa. Ja aina kun tulee ensin ylilyönti toiseen suuntaan, se lisää riskiä siitä, että seuraavaksi tehdään ylilyönti toiseen suuntaan.

Optimismi kiihdyttää asuntokauppaa

Selvimmin kuluttajien optimismi näkyy nyt asuntokaupassa. Monet asunnonostajat ovat tuijottaneet lainojen alhaista korkotasoa ja kuvitelleet maksukykynsä olevan parempi kuin se ehkä onkaan.

- Suomessa lainat sidotaan hyvin lyhyisiin korkoihin. Ja lyhyiden korkojen taso on ollut asuntomarkkinoiden terveen kehityksen kannalta liian matala. Matala korkotaso on vääristänyt ihmisten käsitystä omasta maksukyvystä sekä käsitystä normaalista korkotasosta, joka on viiden, kuuden prosentin luokkaa, toteaa Metsola.

Metsolan mukaan yleinen harhakäsitys on, että kun korot ovat alhaalla, on hyvä hetki ostaa asunto. Asunnon ostohetken korkotaso ei kuitenkaan ratkaise, vaan maksuajan keskimääräinen korkotaso.

- Kun talous tästä vähän kohenee, korot nousevat, ja silloin asunnon ostaja voi olla tosi vaikeuksissa jos on tuudittautunut siihen, että korkotaso pysyy lähelläkään sitä, missä se nyt on.

Uusi lama saattaa olla nurkan takana

Uuden laman uhka väijyy Yhdysvalloissa, jonka talous on uudelleen hiipumassa. Se heijastuu koko maailmaan, vaikka esimerkiksi Suomelle tärkeällä Saksalla menee nyt lujaa.

- Tämän päivän tilanne näyttää kohtuullisen hyvältä, mutta kun katsotaan eteenpäin, siellä on useita riskejä, jotka tulevat lähinnä kansainvälisestä taloudesta: Yhdysvaltain tilanne erittäin huononäköinen, asuntoluvut siellä pettymyksiä, kuluttajien luottamus alhainen, loppuvuosi voidaan mennä hyvinkin alaspäin, kertoo Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Jussi Mustonen.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola toimittaja Jussi Kärjen haastattelussa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.