Kuluttajaviranomainen: Tesla vääristelee sähköautojensa toimintamatkalukemia

Tältä näyttää Suomeen saapunut Tesla Model Y 1:43
Tältä näyttää Tesla Model Y.

Teslaa uhkaavat Etelä-Koreassa miljoonasakot, jos sen todetaan vääristelleen sähköautojensa ilmoitettua toimintamatkaa.

Teslaa syytetään Etelä-Koreassa autojensa todellisten toimintamatkojen vääristelystä. Kuluttajaviranomaisten mukaan amerikkalainen sähköautonvalmistaja ei ole kertonut kuluttajilleen asianmukaisesti alhaisissa lämpötiloissa tapahtuvista toimintamatkojen romahduksista, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Kokoonnumme päättämään autonvalmistajaa vastaan määrättävien sakkojen suuruudesta, korealaisen kuluttajasuojaviraston (KFTC) edustaja kertoi uutistoimistolle.

Viraston kerrotaan jo lähettäneen amerikkalaiselle autonvalmistajalla raportin, jossa sen sanotaan liioitelleen joidenkin malliensa todellista toimintamatkaa. Viraston mukaan tämä rikkoo rehellistä tuotteistamista ja mainontaa säätelevää lakia.

Esimerkiksi Teslan Model 3:n Long Range-version toimintamatka putosi peräti 38,8 prosentilla kun lämpötila oli laskenut 7 pakkasasteeseen. Yhdellä latauksella taitettu matka kutistui 273 kilometriin.

Tesla puolestaan on ilmoittanut Etelä-Koreassa myymälleen Long Range-mallille 446 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella, Korea Economic Daily kertoo.

”Toimintamatkan suurentelua”

Kuluttajaviranomaisten näkemyksen mukaan kyse on todellisen toimintamatkan suurentelusta. Viranomaisten mielestä Tesla johtaa asiakkaitaan harhaan, sillä he arvioivat että keskimääräiset toimintamatkat on yleensä mitattu Kalifornian kaltaisissa lämpimissä sääoloissa.

Viranomaiset sakottavat harhaanjohtavasta mainonnasta keskimäärin kaksi prosenttia yhtiöiden vuosittaisesta liikevaihdosta. Tämän perusteella Teslan maksettavaksi lankeaisi noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Tesla kiistää

Tesla on kiistänyt syytökset. Yhtiön mukaan sekä Etelä-Koreassa että sen ulkopuolella myytävien mallien toimintamatkat pohjautuvat huonelämpötiloissa suoritettuihin mittauksiin.

Yhtiö kertoo ryhtyvänsä oikeustoimiin paikallisia viranomaisia vastaan. Sähköautonvalmistajaa odottaa myös toinen kiusallinen sakkoasia.

Korealaiset viranomaiset edellyttävät yhtiön palauttavan rahat verkossa ennakkotilauksensa tehneille asiakkailleen, jotka myöhemmin ovat peruneet tilauksensa. Tähän mennessä rahoja ei ole kuulunut peruutuksen tehneille asiakkaille.

Kuluttajasuojaviraston ohella Teslan toimiin on kiinnitetty laajemminkin viranomaistahojen huomiota. Esimerkiksi energia- ja liikenneministeriö vertailee yhtiön nauttimia hankintatukia ja sen valmistamien ajoneuvojen takaisinkutsuja.

Lue myös:

    Uusimmat