Kuluttajaliitto: Pankit päättävät oikeudesta verkon viranomaispalveluihin

26:35

Nykyään tunnistautuminen jopa viranomaispalveluissa voi edellyttää verkkopankkitunnuksia. Pankkitunnuksia ei kuitenkaan anneta kaikille – myöntämisestä saavat päättää pankit.

Pankit eivät mielellään myönnä verkkopankkitunnuksia esimerkiksi maksuhäiriömerkintäisille. Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario selittää, että tämä ei sulje maksuhäiriömerkintäisiä pois pelkästään omien raha-asioiden hoidosta verkossa. Monet viranomaispalvelutkin edellyttävät verkkopankkitunnistautumista.

– Suuri osa niin julkisista kuin yksityisistäkin palveluista edellyttää vahvaa tunnistautumista. Nyt valtio on valinnut, että se vahva tunnistautuminen tehdään pankkitunnuksilla. Pankin hallussa on kuitenkin oikeus päättää, kuka armollinen kansalainen saa mahdollisuuden arvokkaisiin pankkitunnuksiin, Sario ihmettelee.

Jos pankkiasioitaan ei voi hoitaa verkkopankissa, laskut voi joutua maksamaan pankkikonttorissa. Se maksaa. Sario valitteleekin, että niiltä, joilla on vähiten, viedään eniten.

– Ne ihmiset, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia ovat juuri niitä, jotka sinne pankkikonttoriin menevät ja jotka tarvitsisivat noin kymmenen maksutonta maksamistoimenpidettä kuukaudessa. On todella julmaa, että heikoimmassa asemassa olevilta otetaan eniten.

Suomi ei ole ainoa maa, jossa on havahduttu siihen, että tärkeiden verkkopankkitunnusten myöntäminen on yksityisen yhtiön päätöksen varassa. Euroopan Unioni on säätämässä perusmaksudirektiiviä, joka takaa kaikille oikeuden esimerkiksi verkkopankin käyttöön.

Se ei kuitenkaan ratkaise kaikkia ongelmia.

– Yli 65 vuotiaista yli 40 prosenttia, ei halua tai voi käyttää verkkopankkia lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja