Mainos

Kuluttajahinnat laskivat

Korkojen lasku ja polttonesteiden halventuminen ovat kääntäneet inflaation eli kuluttajahintojen nousun niukasti deflaatioksi.

Kuluttajahintojen vuosimuutos painui Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 0,1 prosenttia pakkaselle. Toukokuussa se oli 0,0 prosenttia.

- Minusta kannattaisi olla ihan riemuissaan siitä, että meidän kuluttajahintojen nousuvauhti on pysähtynyt ja on vähän miinuksellakin. Ikävä kyllä tämä tilanne tulee olemaan hyvinkin tilapäinen. Varmaan syksyn aikana nähdään sitten jo, että inflaatiovauhti on uudelleen plusmerkkinen, sanoo ennustepäällikkö Pasi Sorjonen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlasta.

Kuluttajahintoja nostivat eniten elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan kallistuminen sekä vuokrien nousu.

- Huolestuttavaahan on se, että elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet meillä enemmän, kuin ne ovat nousseet muualla Euroopassa.

Sorjonen muistuttaa, että deflaatiota on syytä tarkastella kriittisesti.

- Kun otetaan korot ja asuminen pois, silloinhan meidän inflaatiovauhti on edelleenkin jotain puolentoista prosentin luokkaa. Korkojen lasku jarruttaa meillä tätä inflaatiota.

- Kuluttajahintaindeksin muutos eli tämä virallinen inflaatiolukuhan kuvaa vain keskimääräistä hintojen nousua. Periaatteessa jokaisella ihmisellä ja kotitaloudella pitäisi olla ihan oma kuluttajahintaindeksi, joka tietysti riippuu siitä, mikä on oman kulutuksen rakenne ja mihin omat rahansa laittaa, Sorjonen huomauttaa.

Edellisen kerran kuluttajahintojen kehitys oli Tilastokeskuksen mukaan miinusmerkkistä keväällä 2004, kun alkoholiveroa alennettiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.