Kuluttaja: Jos ryhmäliikuntatunti korvataan video-opetuksella, voiko saada rahat takaisin? Kilpailu- ja kuluttajavirastolta yksiselitteinen vastaus

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10
Haluatko päästä tehokkaasti kuntoon? Tällä nopealla treenillä se onnistuu.

Keskiviikkona ilmestyneessä Kuluttaja-lehdessä vastataan monia suomalaisia askarruttaneeseen kysymykseen: saako ryhmäliikuntatunnin korvata etäopetuksella tilanteen niin vaatiessa, ja voiko muutoksen vuoksi saada rahansa takaisin?

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne vaikutti keväällä myös monen suomalaisen harrastustoimintaan. Kokoontumisrajoitusten vuoksi muun muassa ryhmäliikuntatunteja jouduttiin perumaan ja osa harrastuksista siirtyi etäopetukseen. Liikuntatunteja alettiin järjestää videoetäyhteydellä.

Keskiviikkona ilmestyneessä Kuluttaja-lehdessä nostetaan esiin eräs tapaus, jossa eräs tanssikoulu oli lisännyt sopimusehtoihinsa uuden kohdan Muutetetuissa ehdoisa todettiin, että tanssitunteja voidaan tarvittaessa järjestää videoetäyhteydellä. Ehdoissa mainittiin myös, että mahdollinen muutos ei oikeuta rahojen palautukseen. Ehtomuutoksesta ei Kuluttaja-lehden mukaan tiedotettu asiakkaille. Saako näin toimia?

"Etäopetusta ei voi verrata kasvokkain järjestettäviin tanssitunteihin"

Kilpailu- ja kulutttajaviraston johtavan asiantuntijan Jukka Kaakkolan mukaan tämä ei ole sallittua. Jos sopimusmuutos tehdään kesken jo maksetun harrastuskauden, se rikkoo Kaakkolan mukaan kuluttajansuojalakia, vaikka asiakkaalle olisi asiasta kerrottukin. Etäopetusta ei voi verrata kasvokkain järjestettäviin tanssitunteihin. 

Kaakkolan mukaan muutos on niin olennainen, että se oikeuttaa asiakkaan purkamaan sopimuksen ja saamaan osan rahoistaan takaisin. Jos ehtoja on muutettu järjestäjän toimesta, asian tulisi myös olla esillä näkyvästi esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla. 

Nettitreenien suosio räjähti keväällä

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että nettitreenipalvelut löivät läpi vauhdilla keväällä, kun ryhmäliikunta ja salit menivät kiinni. Palveluntarjoajien määrä on kasvanut ja lajitarjonta monipuolistunut.

– Suurin osa asiakkaista on 30–60 vuotiaita tavallisia naisia, mutta nyt olen huomannut, että myös miehet ovat löytäneet tämän palvelun. Suunnitelmissa on tehdä jumpat myös senioreille, kertoi toimitusjohtaja Ella Kainulainen Treenaakotona.comista.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat