Mainos

Kuluiko taas liikaa rahaa vaatteisiin? 10 vinkkiä tuhlailun lopettamiseksi

Jo ajattelutavan, työmatkan ja vaatekaapin läpikäynti voi toimia hyvänä apuna estää turhan tavaran ostamista.

Shoppailuhulluus saattaa ajoittain iskeä itse kullekin, ja silloin rahaa voi palaa aika lailla. Iskikö ostosten jälkeen morkkis, kuluiko enemmän rahaa kuin oli tarkoitus? Näillä helpoilla vinkeillä voi vältellä uusia ostohoukutuksia ja turhien vaatteiden ostamista.

1. Peru kauppojen ilmoitukset

Nettikauppojen ja joskus perinteisten kivijalkakauppojen mainokset saattavat tulvia yli sähköpostilaatikon äyräiden. Peruuta uutiskirjeiden tilaus, sillä jatkuvat muistutukset uusista kauppoihin saapuneista vaatteista eivät ole tarpeellisia. Poista samalla myös tietokoneen välimuistiin tallennetut nettikauppojen välilehdet.

Jos jonkun kaupan ilmoitukset ja alennuskoodit on sitten kuitenkin ihan pakko saada, tilaa ne eri sähköpostiosoitteeseen: oman sähköpostin lisäksi kannattaa perustaa toinen tili, jota käyttää vain koodeja varten. Näin tarjoussähköposteja ei tule tarkistettua jatkuvaan tahtiin ja houkutusten määrää voi vähentää.

2. Älä tallenna korttisi tietoja nettiin

Kun maksukortin tiedot tallentantaa nettikauppojen sivuille, voi ostopäätös syntyä aivan liian nopeasti, oikeastaan täysin miettimättä. Pidennä harkinta-aikaa edes niillä muutamilla sekunneilla: samalla, kun joudut näppäilemään kortin tiedot uudelleen, ehdit vielä miettiä, tarvitsenko tämän tuotteen todella vai onko se kuitenkin rahanhukkaa?

3. Älä tilaa netistä

Netistä tilatessa voi helposti käydä niin, etteivät vaatteet sovi päälle sitten kuitenkaan. Ja palautustietoja etsiessä ostoskoriin on taas tarttunut uudet talvisaappaat, muutamat parit sukkahousuja ja pari muutakin asiaa, joita ilmankin varmasti pystyisit elämään.

Pahimmassa tapauksessa epäsopivat vaatteet jäävät palauttamatta, ja useita kymppejä tuhlaantui johonkin, jota ei tule edes koskaan käytettyä. Jos mahdollista, osta vain ja ainoastaan kivijalkakaupoista. Usein niiden valikoimakin on nettikauppoja suppeampi.

4. Muuta reittiä ja välttele kauppoja

Jos työpaikkasi, kuntosalisi tai muu tiheästi vierailemasi paikka sijaitsee lähellä ostoskatuja ja tuntuu hankalalta kulkea niiden ohi kurkistamatta sisään, etsi itsellesi toinen reitti. Houkuttelevien näyteikkunoiden tuotteet eivät vaivaa enää ajatuksissa.

5. Muuta ajattelua: et tarvitse jokaiseen tilaisuuteen jotain uutta

Juhlat tulossa eikä mitään päälle pantavaa? Luovu ajattelutavasta, että jokaiseen tilaisuuteen tarvitsee jotakin uutta. Viime vuonna syntymäpäiväjuhliin ostettu tumma mekko on varmasti täysin sopiva myös pikkujouluihin. Päivitä asua mieluummin esimerkiksi uusilla koruilla ja asusteilla.

3:49

6. Käy kunnolla läpi vaatekaappisi

Vaatekaapin perälle voi kertyä helposti vaatteita, joiden olemassaoloa ei edes muista. Käy vaatekaappi kunnolla läpi, ennen uuden vaatteen ostamista. Eihän sieltä varmasti löydy mitään samanlaista tai vastaavaa?

7. Panosta perusvaatteisiin

Helpoin tapa säästää on ostaa laadukkaita perusvaatteita. Panosta esimerkiksi kunnolliseen takkiin, monikäyttöisiin kenkiin, paitoihin ja hyviin farkkuihin, jotka toimivat yhdessä. Aamuiset vaatekriisit voi jättää historiaan.

8. Älä lähde kaikkiin trendeihin mukaan

Trendivaatteiden lista on pitkä, ja lisää tulee koko ajan. Vaikka sesongin uudet vaatteet ovat yleensä ihania, ne saattavat helposti tehdä aikamoisen loven lompakkoon. Älä siis osta vaatteita, joita käytät vain kerran ja jätät kaappiin lojumaan.

Jos et keksi vaatteelle viittä eri käyttötarkoitusta, älä osta sitä.

9. Osta vaatteita, joille on käyttöä nyt eikä joskus myöhemmin

Älä osta vaatteita, joihin toivoo mahtuvansa vielä joskus tulevaisuudessa tai jos vaikka olisi jotkut juhlat tulossa. Vaatteet ostetaan käyttöön eikä kaapin pohjalle odottamaan. Ja sama pätee vaatteisiin, jotka eivät ollenkaan sovi jo olemassa olevien vaatteiden kanssa yhteen – älä osta niitä.

10. Mieti tarkkaan ennen kuin hävität jotakin

Muoti on jaksoittaista: useimmat vaatekappaleet tulevat jälleen jossain vaiheessa uudestaan muotiin. Ennen muodista poistuneen vaatekappaleen hävittämistä kannattaa miettiä tarkkaan, voisiko se tulla uudestaan muotiin tai voisitko keksiä vaatteelle uuden käyttötarkoituksen.

Lähde: Metro

***

0:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.