Kulturelli sika Wäinö Aaltosen museossa

Kevättalvella WAMin Studion valtaa kulturelli sika. Esillä on Jussi Juba Tuomolan kulttuuriaiheisia sarjakuvaoriginaaleja sarjasta Viivi ja Wagner. Turussa asuva Juba on tehnyt 1980 -luvulta alkaen uraa kuvittajana ja sarjakuvapiirtäjänä, mutta juuri Viivi ja Wagner -sarjallaan hän on noussut kaikkien tietoisuuteen ja suomalaisen sarjakuvan ykkösnimien joukkoon. Vuonna 2000 Juba palkittiin Puupäähatulla. Juban suosio on osunut ajanjaksoon, jolloin sarjakuva on lopultakin laajemmin hankkinut Suomessa tunnustusta taiteenlajina ja myös sen harrastajien määrä on ollut kasvussa.

Juban sarjakuvan hahmot, tiedostava ja aktiivinen Viivi ja laiskanpulskea Wagner, muodostavat mielenkiintoisen vastakohtaisen parin kulttuurinkin suhteen. Viivi on kulttuurin suurkuluttaja, Wagner joutuu kulttuurin "syöttöporsaaksi" Viivin seuralaisena.

Vaikka Viivin ja Wagnerin keskustelu kulttuurista muistuttaa monen suomalaispariskunnan keskustelutuokioita on Juba halunnut korostaa, ettei hän varsinaisesti piirrä parisuhdesarjaa, eikä Wagner myöskään ole mies vaan todellakin sika.

Wagnerin suhde kulttuuriin on kaksijakoinen: toisaalta Wagner haluaa sivistää itseään, toisaalta hän edustaa suosittua näkökantaa, jonka mukaan kulttuuri on teennäistä hienostelua ja sitä paitsi kuolettavan tylsää. Wagnerin kulttuuriharrastusten esteenä ovat paitsi Wagnerin asenteet myös monenmoiset käytännön ongelmat. Viivin ja Wagnerin kulttuuriharrastukset kommentoivatkin samalla yleistä suhtautumista kulttuuriin aina kulttuurin arvostuksesta resurssien vähyyteen kulttuuripalvelujen tuottamisessa.

Kulturelli sika -näyttely on esillä museon Studiossa 10.3. saakka. Museon päätiloissa on Kaj Stenvallin "Taivasta vasten" 3.2. asti ja 9.2. alkaen "Elettyä kauneutta. Kalle Eskola 1912-1998".

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat