Kulttuurivaikuttaja Atte Blom: Erilainen musiikki valttia tulevaisuudessa

Kokemuksella kulttuurista: Atte Blom 25:42

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut musiikkituottaja ja kulttuurivaikuttaja Atte Blom muistelee Love Records levy-yhtiön perustamisaikoja ja pohtii tulevaisuuden musiikkibisnestä.

Musiikkituottaja, kulttuurivaikuttaja Atte Blom on työskennellyt musiikin parissa jo yli 50 vuoden ajan. 1960-luvulla Blom toimi muun muassa jazz-kriitikkona ja Rytmi-lehden päätoimittajana. Vuonna 1966 hän perusti Love Records -nimisen levy-yhtiön säveltäjä Henrik Otto Donnerin ja rumpali Christian Schwindtin kanssa.

– Love Records syntyi sellaiseen tilanteeseen, jossa (sille) oli selkeästi kysyntää. Me perustajat olimme musiikkielämän kanssa tekemisissä ja näimme, että oli syntynyt uusia ilmiöitä, joilla ei ollut enää kanavia ainakaan äänitepuolella, sanoo Blom.

Blomin mukaan levy-yhtiö ja sen tuottama musiikki oli myös osa uutta kulttuuria, joka syntyi vastapainona vanhoilliselle sodan jälkeiselle ajalle.

– Se (kulttuuri) oli enemmän yhteiskunnallinen, siinä otettiin kantaa sellaisiin asioihin, joista oli vaiettu. Suomessahan ei ole oikein koskaan kunnolla käsitelty valtavia traagisia tapahtumia, kuten sisällissotaa ja jatkosotaa ja niin poispäin. Ja ei olla vieläkään, se on vieläkin arka asia, sanoo Blom.

Blom toteaa, että musiikkibisnes on muuttunut etenkin 2000-luvun aikana erittäin nopeasti ja jyrkästi. Digitaalisten levyjen ostosta on siirrytty hetkessä niin sanottuun Streaming-järjestelmään, jossa ihmiset vuokraavat musiikkia internetistä. Esimerkiksi Spotify-palvelu edustaa tätä uutta Streaming-järjestelmää.

Huolimatta nopeista ja jyrkistä muutoksista, Blom uskoo, ettei fyysinen äänite tule koskaan katoamaan. Blom uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi suomalainen muusikko lähtee maailmalle.

– Mutta se (musiikin vienti) ei ole enää mitään massamarkkinointia, vaan (myydään) erikoistuotteita erikoisryhmille. Sellaiset isot maat kun Saksa ja Japani, siellä myydään hyvin monenlaista musiikkia monelle eri ryhmälle. Erilainen musiikki, luulen, tulee olemaan valttia taas jatkossa, sanoo Blom.

Rauli Badding Somerjoki oli yksi Love Records -levy-yhtiön menestyneistä artisteista. Mitä Blom kertoo Somerjoen kanssa työskentelystä? Katso Blomin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat