Mainos

Kulku kohti savutonta Suomea alkaa – uusi tupakkalaki voimaan ensi viikolla

Uusi tupakkalaki tulee voimaan maanantaina. Tupakkatuotteisiin sijoitetut kuvat tupakoinnin terveyshaitoista tulevat pakollisiksi ensi vuoden toukokuussa.

Lisäksi menthol- ja muut maustetut tupakat poistuvat valikoimista kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

– Mentoli on suosituin maku, ja sitä käytetään Suomessa enemmän kuin missään muussa EU-maassa, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Laki muuttaa myös auto- ja parveketupakointia sekä tupakkatuotteiden maahantuontia.

Maanantaista alkaen autossa ei saa enää tupakoida, mikäli kyydissä on alle 15-vuotiaita. Uusi laki ei kiellä tupakointia parvekkeella tai asunnon ulkoalueilla, mutta taloyhtiö voi vuoden alusta asti hakea kunnalta tupakointikieltoa myös ilman terveyshaitallisia perusteita.

Sähkösavukkeet lain piiriin  

Sähkösavukkeita koskevaa lainsäädäntöä ei ole aikaisemmin ollut, mutta nyt ne rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin. Maanantaista alkaen niitä saa sauhutella enää samoissa paikoissa kuin tavallistakin tupakkaa.

Nikotiinipitoiset sähkötupakkatuotteet tulevat myyntiin kauppoihin ja niiden nettimyynti lopetetaan vuoden loppuun mennessä.

– Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden ulkopuolelta tulee maanantaina 24 tunnin aikaraja. Se tarkoittaa, että henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda mainittuja tuotteita maahan, Paavola kertoo.  

Tupakan tuontirajoitus ei muutu eli sitä saa tuoda yhä 200 savuketta eli kartongin verran.  

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lailla tavoitellaan terveydenhuollon säästöjä sekä täysin savutonta Suomea vuoteen 2030 mennessä.   
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.