Mainos

Näin tupakointi muuttuu uuden lain myötä – askeihin karuja kuvia, tupakointi alaikäisiä kuljetettaessa kielletään

Eduskunnan eilen hyväksymässä lakiuudistuksessa kiristetään tupakkatuotteiden ostoikärajaa ja maahantuontia, kannustetaan tupakointikieltoon taloyhtiössä sekä kielletään tupakointi autossa alaikäisen seurassa. 

Erityisesti nuorten savuttomuuteen tähtäävä tupakkalaki kiristää tuntuvasti vanhoja tupakointiin ja tupakkavalmisteiden saatavuuteen liittyviä asetuksia.

Näkyvin muutos tulee olemaan tupakka-askeihin tulevat varoituskuvat.  EU:n tupakkatuotedirektiivin mukaiset terveysvaroitukset koostuvat varoitustekstistä ja sitä vastaavasta rajusta kuvasta.

Parveketupakoinnin loppu?

Uusi tupakkalaki antaa myös taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Tupakointikielto autoihin jos kyydissä lapsia

Tupakkalaki iskee myös autossa tupakointiin. Lain mukaan tupakointi autoissa on jatkossa kiellettyä, mikäli kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Uusi laki pureutuu myös tupakkatuotteiden makuun ja hajuun. Laki kieltää savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vaniljan ja mentolin. 

Lisäksi sähkösavukkeille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille.

Kiristyksiä myös maahantuontiin

Myös tupakkatuotteiden maahantuomiseen on tulossa kiristyksiä. Lakiehdotuksen mukaan kaikkien savuttomien tupakkatuotteiden myynti ja maahantuonti olisi jatkossa kiellettyä. 

Esimerkiksi purutupakka ja nenänuuska tulevat siis samalla tavalla kielletyiksi kuin suussa käytettäväksi tarkoitettu tupakka. 

Lisäksi säädettäisiin nuuskan matkustajatuonnille vuorokausiraja.

 Alaikäisiä koskeva maahantuontikielto ulotetaan myös nikotiininesteisiin ja ETA:n ulkopuolelta tapahtuvalle tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden maahantuonnille on tulossa 24 tunnin aikaraja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.