Mainos

Kuka tuhosi Sibeliuksen isän valurautahautaristin? Korjaamiseen tarvitaan erityistä taituruutta

Säveltäjä Jean Sibeliuksen isän kaupunginlääkäri Christian Sibeliuksen hautaristi joutui ilkivallan kohteeksi viime viikonloppuna. Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla Kaurialassa sijaitseva valurautainen risti katkottiin kolmeen osaan.

Puistomestari Jouko Keskimaa ei usko teon olleen suunniteltu.

– En usko, että kukaan on etsimällä etsinyt juuri Sibeliuksen isän hautaa, vaan se on vain tullut vastaan ja jollekin on tullut mieleen tehdä jotakin, Keskimaa ajattelee.

Vanha hautausmaa toimii nykyisin yhtenä kaupungin keskeisenä kevyenliikenteen väylänä, minkä vuoksi sen läpi kulkee runsaasti ihmisiä. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, kuka ilkivallan takana on, ja miksi historiallisella alueella ylipäätään päädyttiin tuhotöihin.

Asiasta on Keskimaan mukaan kuitenkin tehty rikosilmoitus.

Alueella kaadettiin samaisena viikonloppuna myös toisella haudalla ollut hautakivi. Muuten hautausmaalla on Keskimaan mukaan vältytty ilkivallalta.

Korjattu risti takaisin hiljaisuudessa

Katkottu hautaristi odottaa parhaillaan korjausta kaupungin varastossa. Se halutaan kunnostaa historiaa kunnioittaen. Koska hauta sijaitsee muinaismuistolailla suojellulla 1770-luvulla perustetulla vanhalla hautausmaalla, täytyy ristin korjauksesta päättää yhdessä Museoviraston kanssa.

– Haluamme pitää perinteistä kiinni ja tehdä korjaukset ohjeiden mukaan. Nyt odotamme siis Museovirastolta ohjeita siitä, miten risti kuuluu entisöidä, Keskimaa selvittää.

Reilun metrin mittainen hautaristi tullaan Keskimaan arvion mukaan kunnostamaan kesän aikana.

– Emme aio pitää hirveää meteliä ristin palauttamisesta, niin ehkä se saa sitten olla rauhassa, hän toteaa.

Tapauksesta kertoi aiemmin Hämeen Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.