Kuka on vastuussa, jos lapsi jää taloyhtiön pihan lumikasan alle?

Kiinteistöliiton vanhemman lakimiehen mukaan piha-alueen turvallisuudesta vastaa loppupeleissä kiinteistönomistaja. 

Suomalaiset järkyttyivät lapsen täpärästä pelastuksesta, kun poliisikoira Kuha löysi aatonaattona alakouluikäisen lapsen lumikinoksen sisältä Keski-Suomessa Korpilahdella. Lumiauran auraama luomikuorma romahdutti lumionkalon, jossa lapsi leikki. 

Kuka on vastuussa lumiauran aiheuttamista vahingoista?

Kiinteistöliiton vanhemman lakimiehen Pauliina Haapsaaren  mukaan Korpilahden kaltaiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta niistä on tärkeä keskustella. 

Tietoa siitä, kenen alaisuudessa tilanteessa työskennellyt auraaja oli, ei toistaiseksi ole. Tapaus on tutkinnan alla.  

Kunnat ja kaupungit ovat vastuussa yleisten teiden aurauksesta, mutta taloyhtiön piha-alueet ovat taloyhtiön kiinteistön hallinnoimia, Haapsaari toteaa.  

Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiöt ovat itse vastuussa lumiauraustöiden järjestämisestä. Useimmiten taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa sopimuksen lumiauraustöistä. Pienemmissä taloyhtiöissä myös oma järjestely talkoovoimin on mahdollista. 

Laki ei kiellä lumikinoksissa leikkimistä

Kuka sitten on vastuussa turvallisuudesta, jos piha-alueella tapahtuu onnettomuus tai vahinko? 

Tärkeää on tutkia, mitä on tapahtunut. Mutta lähtökohtaisesti kiinteistön omistaja on vastuussa turvallisuudesta. On kuitenkin tärkeä tarkastaa, onko huoltoyhtiö noudattanut sopimusta. Nämä ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia. 

Haapsaaren mukaan laki ei kuitenkaan kiellä lumiauran auraamissa lumikinoksissa leikkimistä. Lumikinokset ovat kuitenkin vaarallisia paitsi aurauksen vuoksi myös siksi, että ne ovat usein liikennöivien ajoneuvojen ja teiden läheisyydessä. 

Taloyhtiö ei esimerkiksi ole vastuussa lasten leikkimisestä, eikä auraaja taas vastuussa lumikasojen tarkastamisesta. Lumenaurauksesta syntyviä kasoja syntyy joka tapauksessa, ja ne houkuttelevat helposti lumesta ihastuneita lapsia leikkimään. 

Sitä voidaan pohtia, olisiko taloyhtiö voinut toimia huolellisemmin, Haapsaari sanoo. 

Esimerkiksi liukastumisista tulee toisinaan valituksia taloyhtiölle. Joskus liukastumisen arvioidaan olevan kuitenkin yksilön vastuulla, jos hiekotus on tehty asianmukaisesti ja liukastuja on esimerkiksi juossut tilanteessa, Haapsaari kertoo. 

Aurauskasojen sijainneista hyvä keskustella

Keskustelu ja pelisäännöt taloyhtiön sisällä ovat tärkeitä. Vaaranpaikkoihin tulee kiinnittää huomiota ja pohtia, miten voisi toimia huolellisemmin. Ennaltaehkäisy on tärkeää. 

Voidaan keskustella esimerkiksi siitä, mihin aurauskasoja kannattaa tehdä, ettei ne ole lähellä lasten leikkipaikkoja. Ja kannustaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa turvallisista leikkisäännöistä pihalla, Haapsaari sanoo.

Katso myös: Markku hyppäsi aura-autonsa rattiin kello 01.45 – tältä Valtteri-myrsky näytti lumiauran takaa

Markku hyppäsi aura-autonsa rattiin kello 01.45 – tältä Valtteri-myrsky näytti lumiauran takaa 2:56

 

Lue myös:

    Uusimmat