Kuka on vastuussa, jos liukastuu jäisellä taloyhtiön pihalla ja loukkaa itsensä? "Selkeä lähtökohta on, että…"

3:13
Miten pitää toimia, jos liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla? Katso Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian neuvot videolta.!

Päivällä plussaa ja miinusasteita yöllä. Sen myötä kadut ovat näinä päivinä monissa paikoin petollisen liukkaita. Petollinen sää tietää myös kiirettä taloyhtiöille, sillä kiinteistönomistajilla on vastuu huolehtia talvikunnossapidosta kiinteistöön kuuluvilla pihoilla ja kulkuväylillä.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian mukaan laki taloyhtiölle kuuluvien alueiden talvikunnossapidosta on hyvin yksiselitteinen.

– Kyllä se on kiinteistönomistajan vastuulla, että kiinteistöllä on turvallista kulkea. Eli kiinteistönomistaja taloyhtiö vastaa, että hoidetaan liukkaudentorjunta ja talvikunnossapito ja vaaranpaikat eristetään. Ja poistetaan tietysti vaarat heti, kun pystytään, Haltia listaa.

Seuraamukset oikeustaisteluista voivat olla kovia

Kiinteistöliitossa on seurattu tarkkaan myös tapausta, jossa Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOASin ja vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen maksamaan noin kahden miljoonan euron korvauksia KOASin omistaman kiinteistön pihassa liukastuneelle opiskelijalle.

Onnettomuus tapahtui vuonna 2013. Oikeuden mukaan opiskelijan onnettomuudessa saamat vammat johtivat työkyvyttömyyteen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, mutta antaa viitteitä siitä, että taloyhtiöille seuraamukset tällaisissa tapauksissa voivat olla todella kovia. Kiinteistöliitossa on jo ehditty pohtia, mitä vastaava tilanne tarkoittaisi taloyhtiölle.

– Tietysti huolta kannetaan siitä, että riittäisikö esimerkiksi kiinteistövakuutuksissa vastuuvakuutuksen enimmäismäärä. Niin kuin tässä KOASin tapauksessa ei riittänyt koko siihen korvaussummaan. Tai ei riittäisi, katsotaan miten tässä käy. Jos tällainen ratkaisu jäisi voimaan, niin jouduttaisiin varmasti miettimään vakuutuksen riittävyyttä, Haltia kertoo.

Miten pitää toimia, jos liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla? Katso Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian neuvot videolla!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja