Kuka haluaa enää kansankynttiläksi? Opettajien pukeutumisesta, persoonasta ja toiminnasta sataa törkypalautetta – "Opettajat koetaan jopa surkuhupaisina hahmoina"

Sähköiset järjestelmät lisänneet opettajien saamaa kritiikkiä  – palautetta tulee jopa pukeutumisesta 1:03
Sähköiset järjestelmät lisänneet opettajien saamaa kritiikkiä – palautetta tulee jopa pukeutumisesta.

Perinteisesti korkeasti arvostettuun opettajan ammattiin on viime vuosina hakenut Suomessa aiempaa harvempi.

MTV:n Uutisaamussa opettajakoulutuksen tilanteesta kertoi Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo. Tänä syksynä valmistuneessa tutkimuksessa nousi esille useita syitä, jotka selittävät ilmiötä.

– Taustalla on erilaisia mielikuvia opettajan työstä. Negatiivisina seikkoina tutkimuksessa nousivat esille koulutusleikkaukset, työn kuormittavuus ja uran alkuvuosien rankkuus. Myös palkan riittämättömyydestä puhuttiin, Salo kertoo.

Oma osansa on myös keskustelukulttuurilla. Äidinkielen opettajaksi valmistuva Hilda-Maria Miettinen käsittelee pro gradu -tutkielmassaan opettajista käytävää keskustelua Suomi24-keskustelupalstalla.

– Opettajat herättävät voimakkaita tunteita, sekä positiivisia että negatiivisia. Suomi24:sta esiin nousi arvostelu ja oli se muodoltaan aika rajua. Se kohdistuu niin opettajien toimintaan, pukeutumiseen kuin persoonaankin, Miettinen kertoo.

– Toisaalta opettajat koetaan aika hupaisina, jopa surkuhupaisina hahmoina, joihin suhtaudutaan vähän ivallisesti ja huvittuneesti.

"Rankimmat tapaukset ovat todella rankkoja"

OAJ:n Jaakko Salon mukaan tämänkaltainen kirjoittelu ei mene opettajilta ohi korvien.

– 40 prosenttia selvityksessä vastanneista kertoi, että negatiivinen some-keskustelu vaikuttaa heihin. Somessa käydään tosin myös positiivista keskustelua, mutta rankimmat tapaukset ovat todella rankkoja, Salo sanoo.

Opettajan ja palautteen antajan fyysinen etäisyys näyttäisi vaikuttavan merkittävästi kommentoinnin tyyliin.

– Wilmaan liittyen on sellainen huolestuttava havainto, että niin käteviä kuin sähköiset välineet ovatkin, niin niihin siirtymisen jälkeen kriittisyys on lisääntynyt ja sävy on koventunut. Kun ei tarvitse sanoa kasvokkain, niin se helpottaa kovaa viestintää, Salo arvioi.

Tähän Salolla on yksinkertaiselta kuulostava ratkaisu.

– Palautetta voisi mieluummin antaa avoimesti ja ottaa suoraan yhteyttä. Ennemmin näin kuin A4-vuodatuksia.

Vaikka ongelmakohtia on ja hetken aikaa opettajakoulutukseen hakeneiden määrä laski, ovat luvut jälleen kasvussa. Salon mukaan Suomen tilanteesta voi kansainvälisellä tasolla olla muualla kateellinen.

– Parhaat mahdolliset haluavat kilpailla opiskelupaikoista, Salo toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat