Kuivuudessa kärvistelevä Espanja on pyytänyt EU:lta hätäapua viljelijöilleen

Espanjassa poikkeuksellinen helleaalto – "Tilanne olisi normaali kesällä" 2:58
Katso myös: Espanjassa poikkeuksellinen helleaalto – "Tilanne olisi normaali kesällä"

Espanjan maanviljelijät ja karjankasvattajat ovat suurissa vaikeuksissa, kun maa kärsii kovimmasta kuivuudesta noin sataan vuoteen. Perinteikäs hedelmien ja vihannesten vientimaa on päätynyt pyytämään EU:n hätärahastosta apua viljelijöilleen.

Ilmastonmuutoksen edetessä kuivuus ja helteet eivät ole tulevaisuudessa vähenemässä, vaan pikemminkin pahenemassa. Laajoja alueita Espanjassa uhkaa kuivuminen aavikoksi.

–  Jos sää ei pian muutu, satoni jää nollaan. Mitään ei tulla korjaamaan, sanoo maissia ja durraa viljelevä Santi Caudevilla uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Caudevillan viljelykset sijaitsevat Kataloniassa maan koillisosassa. Maissipelto on kuihtunut surkeaan kuntoon. Caudevilla on huolissaan koko alansa tulevaisuudesta: vesipula voi johtaa toistuviin katovuosiin.

Kuivuus vaarantaa satoja myös Espanjan hedelmä- ja viinitarhoilla sekä vihannesviljelmillä. Perinteikäs oliiviöljyn tuotantokin on vaarassa. Monet karjankasvattajat joutuvat ostamaan ruokaa eläimilleen, kun laitumet ovat käyneet kuiviksi.

Espanjan maatalousjärjestöjen liitossa arvioidaan, että ainakin 60 prosenttia maaseudusta kärsii kuivuudesta. Jo huhtikuussa arvioitiin, että sato on menetetty noin 3,5 miljoonan hehtaarin alalla. Osa viljelijöistä ei ole ryhtynyt kylvötöihin lainkaan vesipulan vuoksi.

Vesipulan odotetaan pahentuvan

Sademäärät ovat Espanjassa jääneet vähäisiksi jo monena vuotena peräkkäin. Nyt meneillään oleva kuivuuskausi alkoi viime vuoden loppupuolella.

–  Tämä on pahin kuivuuskausi, joka meillä on ollut sataan vuoteen, sanoo Katalonian maakunnan vesihuollosta vastaavan viraston johtaja Samuel Reyes CNN:lle.

Katalonian pääkaupunki Barcelona kertoo kotisivuillaan, että lähiaikojen tavoitteisiin kuuluu vähentää juomakelpoisen veden kulutusta noin kymmenellä prosentilla. Tähän pyritään muun muassa asukkaille suunnatuilla säästökampanjoilla.

–  Ilmastonmuutoksen myötä Välimeren alueelle tyypillinen veden niukkuus tulee muuttumaan pahemmaksi, kotisivuilla todetaan.

Huhtikuussa Espanja koki rajun helleaallon. Lämpötilat nousivat sellaisiin lukemiin, joihin maassa on yleensä totuttu helteisinä kesäpäivinä. Maan eteläosassa sijaitsevan Cordoban lentokentällä mitattiin 38,8 astetta.

Viime vuosi oli Espanjan kuumin ja kuudenneksi kuivin sitten vuoden 1961, jolloin säännölliset mittaukset alkoivat.

Kuivuus on jo poliittinen kysymys

Espanja tunnetaan hedelmien ja vihannesten vientimaana. Huhtikuun lopulla maan viranomaiset kuitenkin kertoivat hakevansa EU:n hätärahastosta varoja kuivuudesta kärsiville viljelijöilleen.

–  Odotan, että Euroopan komissio reagoi nopeasti, vaikka tiedänkin päätösten vievän aikaa, sanoi maatalousministeri Luis Planas kertoessaan avunpyyntökirjeestä. Hän ei tarkentanut, kuinka paljon rahaa EU:lta ollaan pyytämässä.

Eteläinen Andalusian maakunta on Espanjan merkittävin vientiruokaa kasvattava alue. Siellä vesivarastoissa on noin 30 prosenttia normaalista vesimäärästä.

Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin mukaan kuivuus ja sen tuomat ongelmat ovat lähivuosina keskeisten poliittisten kysymysten joukossa. Veden käyttöön on hänen mukaansa suhtauduttava eri tavoin kuin ennen.

–  Tämä on selvästi velvollisuutemme, koska ilmastonmuutoksesta ja vesipulasta johtuvat haasteet ovat ilmeisiä, hän sanoi huhtikuisessa puheessaan parlamentille Euronewsin mukaan.

Näin maastopalot riehuvat Espanjassa – kuiva ja helteinen sää kuivattanut luonnon rutikuivaksi 3:06
Näin maastopalot riehuivat Espanjassa viime kesänä.

Lue myös:

    Uusimmat