Mainos

Kuiva kesä hidastanut kuusien kasvua

Kuiva kesä on hidastanut kuusikkojen kasvua. Kuivuuden vaivaamiin kuusiin on tänä kesänä iskenyt suopursiruoste, joka vaurioitti kuusikkoja pahoin myös toissa kesänä.

Suopursuruoste talvehtii suopursussa ja siirtyy kesällä kuusiin, missä se muodostaa keltaisia itiöpesäkkeitä, kertoo metsänhoitaja, esittelijä Janne Uitamo Etelä-Suomen metsäkeskuksesta. Suopursuruosteen saastuttamat neulaset varisevat loppukesästä pois. Vaikka oksan kasvupiste säilyy yleensä vahingoittumattomana, voi suopursuruoste usein toistuessaan aihettaa puille pysyvämpiä vaurioita.

-Jos sieni esiintyy samalla paikalla voimakkaana useana vuonna peräkkäin, niin se voi vaikuttaa kuusen kasvuunkin, toteaa Uitamo.

Suopursuruostetta suurempi uhka kuusikoille alkavat kuitenkin olla toistuvat kuivat kesät. Kasvututkimuksissa on havaittu, että kesän sääolot vaikuttavat voimakkaimmin juuri herkkien kuusikoiden tuottoon.

-Kuusta pidetään meidän puulajeistamme herkimpänä kuivuudelle. Kuusella on suuri latvus, joka haihduttaa paljon vettä ja myöskin pinnallinen juuristo eli kun maaperä kuivuu, niin kuusi ei saa syvemmältä vettä samalla tavalla kuin toiset puulajit, summaa metsänhoitaja Janne Uitamo.

Kuiva kesä hidastaa kuusikon kasvua vielä seuraavanakin kesänä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.