Kuinka usein on normaalia käydä pissalla? Neljä kysymystä virtsaamisesta

Kuinka monta kertaa päivässä on normaalia käydä pissalla? Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, urologian apulaisprofessori Neil Grafstein puhui tästä ja muustamasta muusta aiheeseen liittyvästä kysymyksestä Health-verkkosivustolle.

Kuinka usein pitäisi pissata?

Useimmat ihmiset virtsaavat neljästä seitsemään kertaa päivässä. Mitään ”taikanumeroa” ei kuitenkaan ole olemassa. Virtsaamistiheyteen vaikuttavat nautitun nesteen määrän lisäksi sen laatu: runsaasti kofeiinia ja alkoholia sisältävien juomien kumoamisen jälkeen vessassa pitää ravata useammin. Lisäksi ihmisillä voi olla erilainen rakon herkkyys. Jotkut istahtavat pöntölle pienimmästäkin tuntemuksesta, toiset eivät tunne tarvetta rakon tyhjennykselle ennen kuin se on täynnä.

Voiko väliä pidentää harjoittelemalla?

Jos virtsankarkailu ei ole ongelma, rakkoa voi ”uudelleenkouluttaa” yksinkertaisesti lykkäämällä pissalla käyntiä, kunnes tarve kasvaa voimakkaaksi. Jokaiseen pikkuhätään ei tarvitse reagoida.

Onko pidättämisestä haittaa?

Pidättäminen ei haittaa niin kauan kuin hätä ei muutu kivuliaaksi. Sitten, kun on todella pakko mennä, niin mene. Liian pitkä pidättäminen voi nostaa virtsatieinfektion riskiä.

Entä, jos vessassa pitää ravata yöllä?

Jos pissahätä pakottaa vessaan säännöllisesti yöaikaan, kannattaa kirjata ylös, kuinka paljon, mitä ja milloin juo. Jos nestettä näyttää kuluvan paljon ilta-aikaan, sitä kannattaa siirtää päivemmäksi. Ennen nukkumaanmenoa on niin ikään syytä vähentää alkoholin käyttöä. Ota myös huomioon, ettei herääminen välttämättä johdu pissahädästä, vaan uni voi olla levotonta esimerkiksi stressistä tai uniapneasta johtuen.

Lähde: Health.com

Viheliäinen virtsatietulehdus

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin virtsatietulehdukseen urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Peren kanssa huhtikuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja