Kuinka usein ja kuinka paljon? Leikkaa varpaankyntesi näin – ja estät monet vaivat

Käännä katseesi hetkeksi varpaihisi. Kaipaavatko ne kenties hieman siistimistä? Jos näin on, käytä hetki aikaa tämän tekstin lukemiseen. Kun leikkaat varpaankyntesi oikealla tavalla, säästyt monilta kivuliailta ongelmilta.

Yhdysvaltalaisen ortopedin Christoper R. Hood Jr:n mukaan jokaisen meistä tulisi omistaa kaksi kynsileikkuria; pienempi sormenkynsille, isompi varpaankynsille. Erilliset leikkurit takaavat optimaalisen leikkaustuloksen lisäksi myös sen, etteivät bakteerit pääse liikkumaan kynsiesi välillä.

Kynsiongelmilta vältyt myös sillä, että peset ja kuivaat leikkurit käytön jälkeen huolellisesti. Jos haluat bakteereista kokonaan eroon, Hood suosittelee upottamaan leikkurin noin vartiksi saippuaveteen. 

Leikkaustiheys riippuu henkilön aktiivisuudesta 

Varpaankynsiä leikatessa kannattaa ortopedin mukaan huomioida, etteivät ne eivät kasva yhtä nopeasti kuin sormenkyntesi, joten niitä ei tarvitse leikata loppupeleissä kovinkaan usein.

– Sormenkynnet kasvavat keskimäärin kaksi tai kolme millimetriä kuukaudessa, kun taas varpaankynnet kasvavat yhden tai kaksi millimetriä kuukaudessa. Niiden leikkaaminen joka kuudes tai kahdeksas viikko voisi olla paras aikaikkuna, Hood neuvoo.

Mutta jos olet hyvin aktiivinen ihminen, sinun ei välttämättä kannata odotella näin kauan, vaan leikata varpaankyntesi silloin, kun sinusta hyvältä tuntuu. 

– Urheilijoiden, erityisesti juoksijoiden tulisi leikata useammin, sillä kengissä pitkät varpaankynnet voivat aiheuttaa kivuliasta kynnenalaista verenvuotoa. Tämä voi joissain tapauksissa johtaa jopa kynnen putoamiseen pois.

Kun puhutaan siitä, kuinka lyhyeksi varpaankynnet tulisi leikata, Hoodilla on asiaan nyrkkisääntö. Hänen mukaansa kynttä ei tulisi koskaan leikata niin lyhyeksi, ettei sormenkynttä enää saa työnnettyä varpaankynnen alle. Liian lyhyeksi leikatut varpaankynnet voivat helposti alkaa kasvaa sisäänpäin.

Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota oman kynnen laatuun

Kun olet saanut selville, kuinka usein juuri sinun kannattaa leikata varpaankyntesi, sinun kannattaa vielä selvittää, milloin se olisi parasta tehdä – ennen vai jälkeen suihkun.

Moni on tähän asti ajatellut, että sauna tai suihku pehmittävät kynttä, jolloin sitä on helpompi leikata. Tämä sääntö ei kuitenkaan pidä jokaiseen tapaukseen. Jos varpaankyntesi ovat paksut, lämmin suihku voi Hoodin mukaan helpottaa niiden leikkaamista. Mutta jos kyntesi ovat normaalin paksuiset, mies suosittelee leikkaamaan ne ehdottomasti ennen suihkua.

– Märillä tai pehmeillä kynsillä on taipumusta murskautua, repeytyä tai taipua leikattaessa. Kuivana leikkaaminen saa aikaan siistin ja sileän leikkauksen, Hood neuvoo.

Jos sisäänpäin kääntyneet kynnet ovat pahin painajaisesti, kiinnitä huomiota myös siihen, millaiseen muotoon kynnet oikein leikkaat. Hood neuvoo leikkaamaan kynnet varpaan pään muotoon niin, että reunat jätetään pyöristämättä. Suora leikkaus takaa sen, että kynnet kasvavat parhaalla mahdollisella tavalla jatkossakin. 

Lähde: Men'sHealth 

***

2:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja