Juha Mäenpää, onko tämä jupakka mielestänne hauska? Näin kansanedustaja kommentoi vieraslajipuheitaan: "Ehkä tulkinnat on viritetty äärimmilleen"

Näin Juha Mäenpää kommentoi valiokunnan päätöstä ja vieraslajipuheista noussutta jupakkaa 5:29
"Onko tämä mielestänne hauska asia?" – katso Juha Mäenpään haastattelu videolta!

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kertoi tänään puoltavansa sitä, että eduskunta antaisi syyttäjälle luvan syyttää kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) tämän vieraslajipuheista täysistunnossa. Mäenpää haluaisi, että jupakalle laitettaisiin jo piste.

Perustuslakivaliokunta päätti suositella syytesuojan poistamista äänin 12–5.

Vastalauseen jättivät valiokunnan perussuomalaiset edustajat ja kaksi kokoomuslaista edustajaa.

Mäenpää puhui kesäkuussa 2019 eduskunnan täysistunnossa turvapaikanhakijoista rinnastaen nämä vieraslajeihin.

Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen.

– Ainakin tuntuu, että demokratia on pelannut, koska siellä [perustuslakivaliokunnassa] on ollut toistakin näkökulmaa tälle asialle. Näin se vaan menee, ja asia etenee tuonne saliin, Mäenpää kommentoi valiokunnan päätöstä.

"Yritän ottaa opiksi"

Mäenpää sanoo pitävänsä perustuslakivaliokunnan mietintöä vakavana asiana. Vaikka valiokunta päättyi puoltamaan syytesuojan poistoa, Mäenpää sanoo olonsa olevan helpottunut.

Seuraavaksi asia käsitellään eduskunnan täysistunnossa. Aiheesta keskustellaan keskiviikkona ja äänestetään perjantaina.

Mäenpään käsityksen mukaan joissakin puolueissa on linjattu, että kansanedustajat saavat äänestää Mäenpään syytesuojasta oman harkintansa mukaan – ryhmäkuria ei siis nähtäisi ainakaan kaikissa puolueissa.

Eduskunnan lupa Mäenpään syytteeseen asettamiselle vaatisi äänistä viiden kuudesosan enemmistön.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut puolueen edustajien äänestävän Mäenpään syytelupaa vastaan. Tämä jo yksinään riittäisi estämään Mäenpään syytteeseen joutumisen.

Vastauksia hymyillen – onko jupakka Mäenpäästä hauska?

Hymyillen osaan haastattelukysymyksistä vastaava Mäenpää sanoo aikovansa puhua maahanmuutosta yhä "krittisesti", mutta yrittävänsä valita sanansa harkitummin.

– Yritän ottaa opiksi, Mäenpää kommentoi.

– Puhe on nyt pidetty, aion nyt laittaa pisteen sille, ja toivottavasti kaikki muutkin laittavat pisteen sille, Mäenpää sanoo naurahtaen.

Onko tämä mielestänne hauska asia? Tämä koko jupakka?

– No ei todella ole hauska, ei todella ole hauska, Mäenpää vastaa.

– Ei tämä ole mitään herkkua olla tässä. Ehkä ne tulkinnat siitä puheesta on viritetty niin äärimmilleen, etten itse olisi semmoisiin kyennyt kyllä.

Harvinaislaatuinen tapaus

Perustuslakivaliokunta katsoi tänään julkistetussa päätöksessään, ettei kansanedustajien toimintaa koskevaa laajaa puhevapautta ole tarkoitettu ihmisarvoja ja yhdenvertaisuutta loukkaaviin puheisiin.

Kansanedustajan syyttämiseen eduskunnassa sanoituista asioista on pyydetty eduskunnalta lupaa itsenäisen Suomen historiassa kolmesti, viimeksi vuonna 1979.

Kansanedustajaa ei ole koskaan itsenäisen Suomen historiassa asetettu syytteeseen eduskunnassa lausuttujen näkemysten johdosta.

Perustuslakivaliokunta puoltaa syyttämisluvan antamista Juha Mäenpäälle 2:08
Perustuslakivaliokunta puoltaa syyttämisluvan antamista Juha Mäenpäälle.

Lue myös:

    Uusimmat