Keskustelu syytesuojasta kuumensi tunteita puolin ja toisin eduskunnassa – puheissa kuului turhautumista sananvapaudesta ja rasismista: "Olen kyllästynyt olemaan partalapsi"

Tunteet kuumenivat eduskunnan käsitellessä Juha Mäenpään syytesuojaa – katso kooste osasta salissa kuulluista puheenvuoroista 3:15
Tunteet kuumenivat eduskunnan käsitellessä Juha Mäenpään syytesuojaa – katso kooste osasta salissa kuulluista puheenvuoroista

Eduskunnassa käytiin tänään kiivasta ja hetkittäin tunteikastakin keskustelua kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamisesta. Aluksi puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) muistutti vielä erikseen keskustelun pitämisestä vakaana ja arvokkaana. Sitä se suurilta osin olikin, mutta hetkittäin kansanedustajien tunteet kuumenivat.

Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt syytesuojan poistamista, sillä Mäenpäätä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan rinnastaessaan turvapaikanhakijat haitallisiin vieraslajeihin eduskunnassa viime vuoden kesäkuussa.

Useat edustajat vetosivat sananvapauteen ja siihen, että syytesuojan poistaminen voisi johtaa sen rajoittamiseen jatkossa. Mäenpään puhe nähtiin harkitsemattomana ja törkeänä, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi vakavana historialliseen päätökseen ja kansanedustajan koskemattomuuteen puuttumiseen.

– Ennennäkemättömän syyteluvan antaminen tarkoittaisi, että edustaja Mäenpään puhe oli ennennäkemättömän kauhea, pahinta mitä tässä salissa on kuultu sataan vuoteen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi.

Keskustelu kääntyi yleisesti rasistiseen retoriikkaan

Useat vastakkaisen näkemyksen edustajat syyttivät perussuomalaisia oikeudellisen asian politisoinnista ja tuomioistuimen työn häiritsemisestä. Usea huomautti, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ihmisoikeusloukkaus.

– Ilmeisesti tällaisten rasististen puheiden suojaaminen on joillekin niin tärkeää, että sitä suojatakseen ollaan valmiita kääntymään asiantuntijoita, pitkäaikaisia parlamentaarisia perinteitä ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia vastaan rajulla tavalla, vihreiden Iiris Suomela sanoi.

Useat edustajat sanoivat Mäenpään käyttämän retoriikan lisäävän syrjintää ja rasismia. Hussein al-Taee (sdp) ilmaisi olevansa turhautunut kuunnellessaan rasistisia kieltoilmaisuja, joilla halvennetaan muualta tulleita.

– Hyvät kollegat, olen väsynyt ja aika kyllästynyt olemaan partalapsi. Niin on aika moni muukin työpaikoilla, kouluissa ja virastoissa, al-Taee sanoi.

Mäenpään syytesuojan käsittely jatkui lähes viisi tuntia. Varsinainen äänestys syytesuojan poistamisesta käydään perjantaina. Syyttämislupa vaatii taakseen viisi kuudesosaa kansanedustajista.

Eduskunnassa keskustelua käytiin laajasti sananvapaudesta, rasismista, oikeuslaitoksesta kuin eduskunnan työskentelytavoistakin. Katso artikkelin yhteydessä olevalta videolta kooste joistain eduskunnassa kuulluista puheenvuoroista.

Lue myös:

    Uusimmat