Mainos

Kuinka paljon valtion omaisuutta lihoiksi? – Lintilä vahvistaa: Tulevaisuusinvestointeja "lähes miljardin verran"

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan tänään alkaneissa budjettineuvotteluissa kertaluonteisia lisämenojen eli tulevaisuusinvestointien osalta "jäädään vähän alle miljardiin" ensi vuoden budjetissa. 

Hallitusohjelman mukaan nämä niin sanotut tulevaisuusinvestoinnit rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta.

– Puhutaan sadoista miljoonista, jäädään varmaan vähän alle miljardin ensi vuonna, Lintilä vastasi kysymykseen kertaluoteisista menoista.

MTV Uutiset kertoi eilen, että budjettiriihessä aiotaan tehdä päätös valtion omaisuuden myynnistä miljardilla, mutta tarkempi päätös yhtiöistä ja aikataulusta tehdään myöhemmin.

Lindtman: Pyritään nostamaan Suomen kilpailukykyä

SDP:n Antti Lindtman sanoi tänään Huomenta Suomessa, ettei usko hallituksen päättävän myyntikohteista tänään.

– Se on selvää, että nämä tulevaisuusinvestoinnit laitetaan käyntiin, jolla pyritään nostamaan Suomen kilpailukykyä, Lindtman sanoi.

Lidtman sanoi myös, että valtion omistuksia ja omaisuutta voidaan käyttää budjettiriihessä hallituksen investointeihin muullakin tapaa kuin vain myymällä yhtiöiden osakeomistuksia.

– Siellä on myöskin osinkotuloja, joita valtio saa näistä yhtiöistä. Vaihtoehto voi olla esimerkiksi pääomistus, jota vastaan erilaisissa yhtiöissä otettaisiin vaikkapa lainaa, ja sillä laitettaisiin yhtiöiden kautta käyntiin hankkeita. Nämä kaikki ovat valikoimassa olemassa, Lindtman sanoi.

"Rahaa käytettävä mahdollisimman tehokkaasti"

Kevään hallitusneuvotteluissa vasemmistoliitto vastusti aluksi valtion omaisuuden myyntiä.

Riihen alussa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti, että puolue on sitoutunut hallitusohjekirjauksiin.

 – Tavoite on, että rahaa käytetään mahdollisimman tehokkaasti esimerkiksi vähähiiliseen yhdyskuntarakenteeseen ja koulutukseen, mitä tämä maa myöskin kipeästi tarvitsee, Andesson sanoi aamulla.

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arja Juvonen sanoi aamun Huomenta Suomessa, ettei perussuomalaiset kannata valtion omaisuuden myyntiä.

– Kuulostaa aivan järkyttävältä ja hirveältä. Kyllä pitäisi olla olemassa jonkinlainen hahmotelma kohteista ennen myyntiä. Äärettömän huolestuttavaa ja tässä ollaan tekemässä erittäin suuri virhe, Juvonen totesi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja