Hallitus realisoi valtion omaisuutta miljardilla eurolla – oppositiossa myynti kuumentaa tunteita: "Kuulostaa aivan järkyttävältä ja hirveältä"

MTV Uutisten tiedot budjettiriihestä – valtion miljardit menevät jakoon huomisesta alkaen 5:27

Hallituspuolueet aloittavat aamulla budjettiriihen eli neuvottelun, jossa päätetään valtion ensi vuoden budjetista. Neuvottelut kestävät huomiseen. Kyseessä on pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäinen budjettiriihi.

Millä eväin budjettiriihi käyntiin? 16:14
Hallitus kaavailee valtion omaisuuden myymistä miljardilla eurolla. Aiheesta kiistelivät Huomenta Suomessa SDP:n Antti Lindtman ja Perussuomalaisten Arja Juvonen. 

Neuvotteluissa nousee esiin myös kysymys valtionomaisuuden myynnistä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen on tarkoitus sopia omaisuuden myynnistä miljardilla eurolla, mutta päätös yhtiöistä ja tarkemmasta aikataulusta tehdään myöhemmin.

"Kuulostaa aivan järkyttävältä ja hirveältä"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen väittelivät aiheesta tiukasti tiistaiaamuna Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Kuulostaa aivan järkyttävältä ja hirveältä. Kyllä pitäisi olla olemassa jonkinlainen hahmotelma kohteista ennen myyntiä. Äärettömän huolestuttavaa ja tässä ollaan tekemässä erittäin suuri virhe, Juvonen totesi.

Juvonen ei ottanut kantaa siihen, mitä valtionyhtiöitä perussuomalaiset olisi valmis myymään. Aiheeseen palataan puolueen vaihtoehtobudjetissa.

SDP:n Antti Lindtman muistutti, että budjettiriihessä ei vielä päätetä tarkemmin, mitä yhtiöitä lähdetään myymään ja mitä ei.

– Valtion pitää olla aktiivinen omistaja ja nyt ollaan laittamassa liikkeelle kasvua tukevia investointeja kuten raidehankkeita. Myynti vaatii myös aina huolellisen valmistelun, sanoi Lindtman.

Yritystukia karsitaan 100 miljoonalla eurolla

Yritystukien osalta hallitus on alustavasti sopinut karsivansa tukia 100 miljoonan euron edestä. Antti Lindtman korosti tukien sellaistan tukien karsimista, joissa perusteet ovat vanhentuneet ja jotka vääristävät kilpailua.

– Samalla osoitetaan yrityksille selkeä linja. Viime hallituskaudella yritystuet olivat pöydällä joka kehys- ja budjettiriihessä ja se loi epävarmuutta, sanoi Lindtman.

Tehottomien yritystukien karsiminen sai tukea myös perussuomalaisten Arja Juvoselta.

Lue myös:

    Uusimmat