Kuinka paljon käytät rahaa vaatteisiin vuodessa? Tulos voi järkyttää

Oletko koskaan pohtinut, kuinka paljon todella käytät rahaa vaatteisiin? Kirjaamalla ylös vuoden menot saatat jopa järkyttyä.

Kuinka usein sinä käyt vaateostoksilla? Entä tilaatko verkkokaupoista vaatteita arkeen tai juhlaan? Kuinka monta kertaa vuodessa ostat uudet alusvaatteet? Vaikka emme kävisikään joka viikko ostoksilla, saattaa vaatteisiin sujahtaa reipas määrä rahaa – jopa huomaamattamme.

– Luin taannoin jostain, että brittinaiset käyttävät vuodessa noin tuhat puntaa vaatteisiin. Luin sen miehelleni ja nauroin ääneen miten paljon rahaa vaatteisiin käytetäänkään. Mieheni nauroi, että kuule, käytät itse varmasti enemmän rahaa. "Ei pidä paikkansa!", sanoin ja niinpä aloin kirjata kaikki vaateostokset ylös, kirjailija Rinna Saramäki kertoo.

Lähes vuoden verran Saramäki kirjasikin ylös kaikki vaateostoksensa aina sukkapareista isompiin ostoksiin. Heti ostoksen tehtyä hän merkitsi ylös ostopäiväkirjaansa mitä hän osti ja paljonko tuote maksoi.

Tulos yllätti – ja järkytti.

– Käytin aivan järkyttävän määrän rahaa vaatteisiin, vaikka en ostanut kalliita vaatteita tai merkkilaukkuja joka viikko. Se määrä rahaa jota kului aivan tavallisiin vaateostoksiin, oli ällistyttävän suuri, Saramäki muistelee.

Saramäki kertoo loppusumman olleen huomattavasti enemmän kuin hän oli ajatellutkaan: hän oli käyttänyt vuoden aikana arviolta 1 200 euroa vaatteisiin.

Tulos herätti ajattelemaan omia kulutustottumuksia.

– Päätin, että jos minulla on kerran näin paljon varaa käyttää vaatteisiin, haluan käyttää ne järkevämmin. Päätän nyt etukäteen, mitä ostan ja ostan ainoastaan hyödyllistä ja kestävää, Saramäki kuvailee.

Saramäki halusikin panostaa vaatteisiin, jotka myös palvelevat häntä.

– Listasin, mitä minulla on ja mitä minulta puuttuu. Tajusin, ettei minulla ole siistiä työvaatetta ja päätin, että menen ja teetän itselleni jakkupuvun. Ja nyt käytän sitä jatkuvasti, kerran viikossa. Se maksoi aika paljon; se vei lähes puolet budjetistani, mutta se oli sen arvoinen, Saramäki hymyilee.

Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut Saramäki muistuttaa, että menojen kirjaaminen ylös voi vaikuttaa siihen, ettei enää tule osteltua tarpeettomia vaatteita päähänpistojen mukaan.

– Suosittelen kaikille lämpimästi merkitsemään itselleen ylös yhden vuoden ajan, kuinka paljon rahaa kuluu kaikkiin ostettuihin vaatteisiin, ostit ne sitten kirppikseltä, vaate- tai kangaskaupoista, mistä vain, Saramäki kannustaa.

– Kyllä vaatekaappi sitten kiittää.

Lue myös:

    Uusimmat