Ärsyttääkö parkkipaikan etsiminen? Näin monta minuuttia päätöntä pyörimistä suomalainen kestää ennen pimahtamista

Nainen näyttää miehelle, miten taskuparkki tehdään 1:20

Suomalaiset ovat eurooppalaisessa vertailussa kärsimättömiä parkkeeraajia. Mobiilipysäköintipalveluita tarjoavan EasyParkin teettämän kansainvälisen kyselyn perusteella viilipyttymäiset suomalaiset kyllästyvät parkkipaikan etsimiseen nopeammin kuin tulisieluisempina pidetyt italialaiset ja espanjalaiset.

Suomalaiset ovat eurooppalaisittain kärsimättömiä ajoneuvon pysäköijiä. Joka neljäs suomalainen sanoo ärsyyntyvänsä parkkipaikan etsimisestä viidessä minuutissa tai nopeammin. Yli puolet suomalaiskuskeista ärsyyntyy etsinnän venyessä kymmeneen minuuttiin.

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset ovat kuitenkin rauhallisia parkkeeraajia. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa joka kolmas kuljettaja ärsyyntyy, jos joutuu etsimään vapaata pysäköintitilaa yli viisi minuuttia. Ruotsalaiset ovat Pohjoismaiden pahimpia parkkiraivoajia. Heistä vain 17 prosenttia sanoo, ettei ärsyynny tai stressaannu pysäköintipaikan etsimisestä.

Tulokset selviävät EasyParkin vuoden alussa teettämästä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta, johon vastasi lähes 10 500 autoilijaa ympäri Eurooppaa. Suomesta vastaajia oli yhteensä 1 016, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia.

Keskimäärin 10–20 minuuttia jokaiseen parkkeeraukseen

Pysäköintipaikan löytymisen vaivattomuudessa on selkeä eroavaisuus Pohjoismaiden sekä Etelä- ja Keski-Euroopan välillä. Suomessa vapaa paikka löytyy liki 70 prosentin todennäköisyydellä viimeistään kymmenen minuutin etsimisen jälkeen ja 45 prosentin todennäköisyydellä jo viidessä minuutissa tai aiemmin. Ruotsissa tilanne on lähes sama.

Sen sijaan Espanjassa ja Italiassa pysäköintipaikkaa etsitään merkittävästi kauemmin kuin Pohjoismaissa. Kummassakin yleensä 6–15 minuuttia. Yli kolmannes sekä espanjalaisista että italialaisista joutuu jokaisella pysäköintikerrallaan etsimään vapaata paikkaa keskimäärin 10–20 minuuttia.

– Myös Saksassa ja Ranskassa vähintään kuuden minuutin etsintä on tavanomaisinta. Kummassakin maassa 40 prosenttia kuskeista sanoo parkkitilan etsimisen kestävän keskimäärin 6–15 minuuttia. Näissä näkyvät tietysti erot maiden asukasmäärissä, mutta myös kaupunkisuunnittelussa. Etelä- ja keskieurooppalaiset kaupungit ovat keskimäärin pohjoismaalaisia vanhempia, joten liikenneolosuhteet ovat niissä yleensä hankalammat, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Pohjoismaalaiset ovat kuumaverisempiä kuin eteläeurooppalaiset

Pohjoismaissa ärsyynnytään pitkittyvästä etsinnästä nopeammin kuin etelämpänä. Espanjassa vain 15 prosenttia ärsyyntyy alle viidessä minuutissa ja peräti noin joka viides vasta, kun parkkipaikan etsiminen kestää yli 15 minuuttia.

– Stereotypia kuumaverisistä eteläeurooppalaisista ei ainakaan tässä toteudu. Sen sijaan eteläeurooppalaisten tottumukset näkyvät hauskasti hermojen kestävyytenä. Ylipäätään joka neljäs kyselyymme vastanneista kokee, ettei parkkipaikan metsästäminen ärsytä. Heistä valtaosa asuu Etelä- tai Keski-Euroopassa, Anderson kertoo.

Hollantilaiset näyttävät olevan Euroopan rauhallisimpia parkkeeraajia. Heistä 60 prosenttia ilmoittaa löytävänsä parkkipaikan keskimäärin alle viidessä minuutissa. Hollantilaisista 45 prosenttia sanoo, ettei turhaudu tai stressaannu parkkipaikan etsimisestä.

Stressi kasvattaa liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä

Ylipäätään kuljettajat ympäri maanosan tiedostavat stressin lisäävän alttiutta liikenneonnettomuuksille. Italialaisista peräti 87 prosenttia on kokenut stressaantumisen nostavan riskejä. Pohjoismaalaisista riskialttiimpia ovat tanskalaiset, joista 57 prosenttia altistuu stressaantuneena tavanomaista enemmän liikenneonnettomuuksille.

Suomalaisistakin 41 prosenttia kertoo paineen lisäävän riskejä. Rennoimpia ovat tässäkin hollantilaiset, joista peräti 60 prosenttia kieltää stressin lisäävän kohdallaan liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä.

– On aivan luonnollista, että ihminen tekee stressaantuneena normaalia herkemmin erheitä. Siksi liikenteessä kannattaa minimoida kaikki stressitekijät, Anderson sanoo.

Lähde: EasyPark

***

Näillä ohjeilla taskuparkki onnistuu joka kerta 1:23

 

Lue myös:

    Uusimmat