Kuinka hyvin lupauksesi pitävät tänä vuonna? Kysely: Miesten ja naisten välillä selkeä ero

2:08
Kuinka tehokas bodypump-tunti todella on? Toimittajat testasivat.

Geenitestejä tarjoavan 23andMe-yritys havaitsi tutkimuksessaan selvän sukupuolten välisen eron uudenvuodenlupauksien tekemisessä ja lupauksissa pitäytymisessä, kertoo Prevention-sivusto.

On taas se aika vuodesta, kun ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksiaan. Pyrkimykset terveellisempään elämään ja uudistuneeseen ulkomuotoon näkyvät tammikuussa esimerkiksi kuntosalien ahtautena, mutta jo helmikuussa puntilla tuntuu olevan helpompi hengittää.

Yhdysvaltalainen 23andMe-yritys päätti selvittää, kuinka hyvin ihmiset todella pystyvät pitämään lupauksensa. Geenitestejä myyvä toimija epäili, että ihmisen perimällä saattaisi olla asiaan osuutta. Kävi ilmi, että ainakin sukupuolella on.

Naiset tekevät lupauksia enemmän, miehet pitävät ne paremmin

23andMe sai noin 75 000:lta asiakkaaltaan vastaukset kysymyksiin, tekivätkö he uudenvuodenlupauksia, ja olivatko lupaukset pitäneet. Kysely tehtiin kolmena vuotena, aina maaliskuussa.

Osallistujista 21 prosenttia, reilut 15 000 henkilöä, tekivät kyseisinä vuosina uudenvuodenlupauksen. Mutta vain 42 prosenttia näistä henkilöistä, noin 6 600 ihmistä, raportoi lupauksen pitäneen, kun asiasta maaliskuussa heiltä kysyttiin.

Sukupuoli vaikutti siihen, kuinka pitävä uudenvuodenlupaus loppujen lopuksi oli.

Miehet näyttivät tekevän uudenvuodenlupauksen hieman harvemmin kuin naiset. Miehet kuitenkin pysyivät lupauksessaan naisia paremmin. Siinä missä 42,6 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista kertoi pitäneensä uudenvuodenlupauksensa, miesten kohdalla luku oli 51,5 prosenttia.

Yksittäisiä geenejä ja niiden vaikutusta uudenvuodenlupausten vannomisiin sekä tavoitteisiin pääsemisiin ei tutkimuksessa kyetty selvittämään pienehkön otoksen vuoksi.

Lähteet: Prevention, 23andMe

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja