Tee uudenvuodenlupaus, joka voi säästää henkiä – tässä 10 asiaa, joihin jokainen pystyy

Vauriokorjaukseen erikoistuneen Autoklinikan teettämästä kyselystä käy ilmi, että suosituimmat aiheet uudenvuodenlupauksiksi liittyvät liikuntaan, ruokavalioon ja ajankäyttöön.

Naiset tekevät uudenvuodenlupauksia miehiä aktiivisemmin. Uudenvuodenlupaukset ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa ja 18–22-vuotiaista yli puolet aikoo saada elämässään aikaan muutoksen.

Lähes puolet tänä vuonna tehtävistä uudenvuodenlupauksista liittyy liikuntaan. Ruokavalio tulee vahvana kakkosena, ajankäyttö kolmantena ja perhe sekä ystävät neljäntenä.

– Tekemämme kyselyn mukaan peräti 67 prosentilla suomalaisista ei ole mitään suunnitelmaa uudenvuodenlupaukseksi. Lähes jokaisella meistä kuitenkin olisi varmasti jotain parannettavaa omassa liikennekäyttäytymisessämme. Toivoisinkin, että mahdollisimman moni ottaisi vastaan Autoklinikan haasteen turvallisemman liikenteen puolesta. Lupaus voi liittyä autoiluun, kävelyyn tai pyöräilyyn, Autoklinikan operatiivinen johtaja Marko Tikkanen vinkkaa.

Kun vastaajilta kysytään, millaisen liikenneturvallisuuteen liittyvän lupauksen he voisivat tehdä, suosituimmaksi aiheeksi nousee rauhallisuuden säilyttäminen liikenteessä. Toiseksi tärkeimpänä pidetään riittävästä turvavälistä huolehtimista. Myös tien antaminen suojatiellä kulkeville ja ympäristöystävällinen ajotapa koetaan tärkeiksi asioiksi.

– Maltin säilyttäminen liikenteessä on myös omasta mielestäni yksi parhaimpia uudenvuodenlupauksen aiheita. Lääkkeetkin tähän ovat yksinkertaiset: kun lähtee ajoissa liikenteeseen ja jättää pelivaraa omaan aikatauluun, pienet vastoinkäymiset eivät käy samalla tavalla hermoille kuin kiireessä, Tikkanen muistuttaa.

Artikkelin yllä olevalla videolla kuusi suomalaista kertoo, millaisen liikenneaiheisen uudenvuodenlupauksen he ovat tehneet.

Autoklinikan 10 ehdotusta hyviksi uudenvuodenlupauksiksi

 1. Noudatan nopeusrajoituksia
 2. Huolehdin riittävästä turvavälistä
 3. En käytä kännykkää ylittäessäni suojatietä
 4. Käytän hands free -laitetta ajaessani
 5. Annan tietä suojatietä ylittävälle
 6. Käytän heijastinta liikenteessä
 7. Varaan enemmän aikaa matkaan
 8. Käytän väsyneenä julkisia kulkuneuvoja
 9. Käytän kypärää pyörällä ajaessani
 10. Hidastan ajoissa koulujen ja päiväkotien läheisyydessä

Lähde: Autoklinikka

***

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja