Mainos

Kuinka elää satavuotiaaksi? Pitkän elämän salaisuudet paljastettiin

Vaikka geeneillä on suuri rooli, oikeanlaiset elämäntavat voivat auttaa sinua elämään pitkään – jopa satavuotiaaksi.

Kokonaisen vuosisadan eläminen on ollut harvinaista, mutta nyt asiat ovat muuttumassa. Veljekset Nick ja Dan Buettner ottivat nimittäin tehtäväkseen selvittää pitkän iän salaisuuden.

Aluksi he ryhtyivät selvittämään, missä maissa asuu väkilukuun suhteutettuna eniten yli satavuotiaita asukkaita. Kaksikko tuli tutkimuksissaan löytäneeksi siniseksi vyöhykkeeksi kutsutun alueen, jossa ihmiset elävät luontaisesti pitkään ja terveinä. Pitkäikäisimpien kaupunkien joukossa ovat muun muassa Japanin Okinawa, Italian Sardinia, Costa Rican Nicoya ja Kalifornian Loma Linda.

Maantieteellisistä sijainneista huolimatta tutkijat löysivät ominaisuuksia ja piirteitä, joita näiden kaupunkien asukkaat jakoivat kulttuurieroista huolimatta. Näiden ominaisuuksien pääteltiin olevan pitkän iän salaisuuksia. 

Perhe, punaviini ja stressittömyys

Veljesten tutkimus todistaa, että elääksesi pitkän elämän, sinun ei välttämättä tarvitse hikoilla jumppatunneilla viikosta toiseen. Rankan liikunnan sijaan näissä kaupungeissa kävely ja pyöräily kuuluvat päivittäisiin rutiineihin. Arkiliikunta on näissä kaupungeissa hikiliikuntaa tärkeämmässä roolissa. 

Myös stressittömyys on läsnä näissä kaupungeissa. Stressittömyys vähentää kroonisia tulehduksia, jotka liittyvät puolestaan useimpiin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin. Näissä kaupungeissa ihmiset kokivat lisäksi elämänsä merkitykselliseksi riippumatta siitä, olivatko he parikymppisiä vai satavuotiaita.

Ei pidä myöskään vähätellä punaviinin vaikutusta. Säännöllisen punaviinin nauttimisen on todettu vaikuttavan positiivisesti sydämen terveyteen samalla, kun paljon kasviksia ja hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio vain lisää terveyttä entisestään.

Tutkimus osoitti myös sen, että ihmiset, joilla on vahvat yhteydet perheenjäseniinsä ja ystäviinsä, elävät todennäköisemmin onnellisemman ja terveellisemmän elämän kuin ne, jotka tuntevat olonsa yksinäiseksi.

Hygge-asiantuntija paljastaa onnen salaisuuden. 

0:39

Lähde: Independent

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.