Kuin ulkomailla, mutta kotimaassa! Näissä paikoissa kannattaa nyt ehdottomasti vierailla Ahvenanmaalla

Suunnitteilla matka Ahvenanmaalle? Ahvenanmaan suosio matkailukohteena on selkeässä kasvussa. Nappaa tästä tärpit ja matkavinkit Ahvenanmaan reissulle.

Koronapandemia on pistänyt monen suomalaisenkin matkasuunnitelmat uusiksi. Kun matkailu ulkomaille on vielä monelta kantilta epävarmaa, kohdistuvat katseet kotimaan kohteisiin. Yksi suosiotaan kasvattavista kesäparatiiseista on saaristokohde Ahvenanmaa. Ahvenanmaan viehätys on helppo ymmärtää: reissu Ahvenanmaalle on kuin kävisi kotimaassa ulkomailla. 

Mitä tarkoittaa Ahvenanmaan itsehallinto? Ahvenanmaa on autonominen, demilitarisoitu ja viralliselta kieleltään ruotsinkielinen maakunta Suomessa. Itsehallinto antaa ahvenanmaalaisille oikeuden säätää lakeja sisäisistä asioistaan ja käyttää budjettivaltaa.

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää jo 100 vuotta ja maakunnassa alkoikin kesäkuussa 2021 kokonainen juhlavuosi aiheen ympärillä. Juhlavuotta vietetään vuoden ajan erilaisin menoin ja laajan kulttuuritarjonnan merkeissä. Ajankohtaiset ja tulevat tapahtumat kannattaa kurkata Visit Ålandin sivuilta.

Mitä Ahvenanmaalla sitten kannattaa tehdä? Kokosimme yhteen muutamia mielenkiintoisia kohdetärppejä, nähtävyyksiä ja tapahtumia, ruoka- ja juomaelämyksiä sekä tekemistä lapsiperheille.

Ahvenanmaan ruokakohteet herkkuja moneen makuun

Kolme ravintolatärppiä Maarianhaminaan:

Nautical (Hamngatan 2, Maarianhamina)
Nautical on noteerattu Ahvenanmaan parhaana ravintolana arvostetussa White Guide -ruokaoppaassa. Tarjolla on laadukasta fine dining -ruokaa. Ravintola sijaitsee Merenkulkumuseon yhteydessä, joten voit yhdistää herkutteluun myös palan sivistystä.

Åss Paviljongen (Sjöpromenaden, Maarianhamina)

Erityisesti veneilijöiden suosima rantaravintola, josta on upeat näkymät Maarianhaminan tuloväylälle. Tarjolla konstailematonta ruokaa sesongin herkuista. Paikka on tunnettu myös rapukauden antimistaan sekä runsaasta joulupöydästään.

Indigo (Nygatan 1, Maarianhamina)
Indigo on vuonna 2004 avattu skandinaavinen ravintola, joka sijaitsee vanhassa, erittäin tunnelmallisessa tiilitalossa Maarianhaminan sydämessä. Yläkerrasta löytyy myös baari, jonka cocktailit ovat maistamisen arvoisia.

Ahvenanmaa tunnetaan monipuolisesta ruoka- ja juomatarjonnastaan. Saaristo tarjoaa kulinaristille runsaasti paikallisia makuelämyksiä aina legendaarisista Ahvenanmaan pannukakuista satokauden herkkuihin.

Hyvän ruoan ystävälle ehkä kaikista parhain aika vierailla Ahvenanmaalla on joko kevään tai syksyn satokaudella. Keväällä ravintoloissa ja maatiloilla herkutellaan vastustamattomilla varhaisvihanneksilla, kuten paikallisella parsalla ja perunoilla, Ahvenanmaa vihannoi -tapahtuman siivittämänä. Syksyllä ruokaa ja tekemistä riittää satokauden supersuositun Skördefest-tapahtuman yhteydessä. 

Molempien tapahtumien tiimoilta järjestetään monipuolisesti erilaista koko perheelle sopivaa nähtävää ja koettavaa. Risteilyfirmat järjestävät tapahtumien aikaan yleensä teemaristeilyjä, jotka mahdollistavat vierailun tapahtumissa. Esimerkiksi Viking Line järjestää syksyisin Sadonkorjuu-risteilyn Skördefestiin liittyen.

Vieraile esimerkiksi näissä ruokakohteissa Ahvenanmaalla:

Smakbyn (Slottsvägen 134, Kastelholm)

Kastelholman linnan kupeessa sijaitseva Smakbyn eli makukylä on jo monelle herkuttelijalle tuttu vierailukohde. Rakennuksessa on 180-paikkainen ravintola, konferenssitilat, tislaamo, ahvenanmaalaisia tuotteita myyvä puoti sekä juomakellari. Paikan maestrona häärii Michael Björklund. Ravintolan ruokalista on monipuolinen ja koostuu sesongin antimista. 

Mormors Gröna Hus (Sjögrensgatan 20, Lemland) 

Ihastuttava ravintola Mormors Gröna Hus sijaitsee kauniissa maalaismiljöössä Norrbyssä, Lemlandin kunnassa. Perhetila on ollut saman suvun hallussa jo viiden sukupolven ajan. Paikka huokuu historiaa ja ruoka on taatusti maistuvaa. Kesäisin ravintolan yhteydessä toimii myös kesäkahvila ja kirpputori.

Johannas hembakt – leipomoherkut (Stornäsvägen 40, Godby)
Johannas hembakt on pieni, aito kiviuunileipomo, joka sijaitsee Grelsbyssä, Godbyn pohjoispuolella. Saatavilla on muun muassa leipää, pullia, sämpylöitä, ciabattaa, focacciaa ja muita hapantaikinasta leivottuja herkkuja sekä pikkuleipiä ja kakkuja paikallisen Överängin myllyn luomujauhoista. Piipahda leipomo-kahvilassa herkuttelemassa.

Mercedes Chocolaterie – käsintehdyt suklaat (Lemlandsvägen 1865, Lemland)

Mercedes Chocolaterie -suklaatehtaan käsintehdyt suklaat ovat suklaamestari Channa Öhmanin käsialaa. Konvehdeissa yhdistyvät laadukkaat suklaalajikkeet sekä ahvenanmaalainen kerma, voi sekä hunaja. Konvehdit on höystetty muun muassa paikallisilla vadelmilla, mustikoilla ja tyrnillä. Samoissa tiloissa toimii myös Amalias limonadfabrik, josta voit lukea lisää juomat-osuudesta.

Maarianhaminan Merikortteli – peltileipää ja artesaaniherkkuja (Sjökvarteret, Maarianhamina)
Maarianhaminan Merikorttelista  löytyy taontaa ja käsitöitä, laivanrakennusta, museo ja paljon muuta nähtävää. Paikan päältä löytyy muun muassa Michael Björklundin peltileipää tarjoileva Pub Niska. Peltileipä on paikallinen pizza.  Sadonkorjuujuhlien aikana merikorttelin markkinakojuista voi ostaa sadonkorjuuantimia ja artesaaniherkkuja ynnä muita tuotteita. 

Janoisten Ahvenanmaa: Panimot, tislaamot ja muut juomakohteet

Myöskään paikallisia panimoita ei kannata Ahvenanmaan reissulla unohtaa. Tarjolla on Open Water Breweryn sekä Stallhagenin laatuoluita ja siidereitä, joita voi ostaa panimopuodeista mukaan. Ahvenanmaan juomateollisuuden uusin tulokas Åland Distillery -tislaamo valmistaa puolestaan kaikenlaista aina omenaviinistä hedelmälikööreihin ja paikalliseen giniin.

Holitontakin tietysti löytyy! Ahvenanmaan ylpeys on tietysti paikallinen omenamehu. Yli 70 prosettia kaikista Suomen omenoista kasvatetaan Ahvenanmaalla. Jos osut paikalle omenoiden satokauden aikaan syksyllä, käy maistamassa omenatiloilla vastapuristettua mehua –makuelämys on vertaansa vailla. Yksi ykköskohteista on Öfvergårdsin omenatila, jossa voit nähdä keväisin tuhannet omenapuut kukassa, maistella omenatapaksia ja osallistua omenasafarille.

Vieraile Ahvenanmaalla esimerkiksi näissä juomakohteissa:

Öfvergårds-omenatila  (22330, Tjudö)
Upealla omenatilalla voit ihailla keväällä kukkaloistoa. Keväisin ja kesäisin järjestetään myös koko perheelle sopivia 1,5 tunnin omenasafareita, jossa tutustutaan tilaan ja maistellaan tilan eri mehuja sekä pieniä tapaksia. Osta kotiinviemisiksi mehua, vaihtoehtona on 8 eri omenalajikkeesta tehtyä yhden lajikkeen mehua. Öfvergårds tarjoaa myös ensimmäisenä Ahvenanmaalla mahdollisuuden osuusviljelyyn. Tilalta voi siis vuokrata yhden tai useamman omenapuun.

Stallhagen-panimo (Getavägen 196, 22410 Godby)

Stallhagen on Ahvenanmaan vanhin ja suurin olutpanimo, jonka tuotantotilat sijaitsevat Grelsbyssä, 18 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Stallhagenin maine on kiirinyt ja nykyään oluita myydään myös muun muassa Japanissa ja Belgiassa. Panimon yhteydessä toimii Pub Stallhagen, joka tarjoaa ruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia. Panimomyymälästä voi ostaa kotiin viemisiksi Stallhagenin olutta sekä muita paikallisia tuotteita.

Åland Distillery -tislaamo (Smakbyn yhteydessä, Slottsvägen 133, Kastelholm)
Åland Distillery -tislaamolla vieraillessa voit lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla, sillä tislaamo sijaitsee tunnetun vierailukohteen Smakbyn yhteydessä, Kastelholman linnan kupeessa. Paikalla häärää tietysti maestro Mikael Björklund. Tislaamon valikoimista löytyy niin giniä, rommia, marjalikööreitä, omenaviinaa kuin lonkeroakin.

Open Water Brewery (Knutsbodavägen 15, 22610 Lemland)

Open Water Brewery -panimo sijaitsee Maarianhaminan kupeessa, Lemlandin kunnassa. Paikan päällä on myös Ahvenanmaan ainoa tilamyymälä, jossa myydään ahvenanmaalaisesta omenamehusta tehtyä siideriä. 

Amalias Limonadfabrik eli Amalian Limonaditehdas (Lemlandsvägen 1865, 22610 Lemland)Täältä löydät limonadia, lonkeroita ja muita juomia perinteisenä käsityönä korkealaatuisista luonnon raaka-aineista. Maista ainakin suosittua raparperi-seljankukkalimonadia! Saman katon alla toimii myös suklaatehdas Mercedes Chocolaterie. 

Tekemistä koko perheelle

Lapsiperheille Ahvenanmaa tarjoaa myös monipuolisesti nähtävää ja koettavaa. Klassiset ja varmat vierailukohteet ovat Maarianhaminassa sijaitseva museolaiva Pommern ja sen viereinen Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Merenkulkumuseossa pääsee muun muassa harjoittelemaan merimiessolmuja, ohjaamaan laivaa simulaattorissa ja osallistumaan aarrejahtiin.

Uimisesta innostuvien ehdoton kohde on Maarianhaminasta löytyvä Mariebadin kylpylä-uimahalli, jossa pääsee polskimaan sekä ulkotiloissa hiekkarannalla, että sisällä suositussa seikkailualtaassa. Lapsille ja lapsenmielisille löytyy muun muassa vesiliukumäki. 

Vieraile myös näissä koko perheen kohteissa:

Lilla Holmen (Maarianhamina)
Lilla Holmen on uimasaari, joka sijaitsee kävelyetäisyydellä Maarianhaminan keskustasta. Lapsiystävällisellä hiekkarannalla on muun muassa beachvolley-kenttä ja kiipeilytelineitä. Paikan päällä on myös merirosvolaiva ja rannan lähistöllä eläintalo, jossa voi käydä moikkaamassa riikinkukkoja, papukaijoja ja kaneja.

Mickels Gård (Mickelsgatan, Gottby)

Gottbyssä sijaitseva Mickels Gård -maatila on avoinna yleisölle tyypillisesti kesäperjantaisin ja -lauantaisin, mutta tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkistaa tilan Facebook-sivuilta. Paikan päällä voit tervehtiä tilan eläimiä aivan lähietäisyydeltä. Tilalla on myynnissä erilaisia paikallistuotteita, sekä kahvila, ruokatarjoilua ja lapsille monenlaista puuhaa. Tilan omassa Vita Huset -museossa voi osallistua opastetulle kierrokselle ja tutustua tilan vaiheisiin sekä entisajan elämään.

Bolstaholms Gård (Bolstaholmsvägen 22, Geta)
Bolstaholms Gård on lapsiperheiden varma kohde, jos olet Ahvenanmaalla syyskuussa Skördefest-tapahtuman aikaan. Tuolloin tilalla pääsee muun muassa ajamaan kilpaa polkutraktorilla, ratsastamaan ponilla, ampumaan ilmakiväärillä, seikkailemaan labyrintissa, ratsastamaan mekaniisella rodeohärällä ja osallistumaan aarrejahtiin. Tilalla näkee myös Charolais-lihakarjaa, hevosia ja kanoja. Puodista voi mukaansa ostaa erilaisia lihatuotteita ja puutarhakahviossa nautiskella vaikka hampurilaisista.

Smart Park (Eckerövägen 388, Eckerö)

Eckerössä sijaitsevan Smart Parkin konsepti perustuu leikkimieliseen oppimiseen. Puistossa on monenlaisia aktiviteetteja sekä pieni kotieläinmaatila. Puistossa on muun muassa radio-ohjattavia veneitä ja vetolauttoja. Paikan päällä on myös grillausmahdollisuus.

Flowpark (Trollvägen 40, Vårdö)
Flowpark Åland Vårdössä on ekologinen seikkailuhuvipuisto, jossa pääsee testaamaan omaa uskallustaan puihin rakennetuilla seikkailuradoilla.  Flowpark on tarkoitettu kaikenikäisille seikkailijoille, joilla on pituutta vähintään 120 senttimetriä.

Osittaiset lähteet: Visit Åland, Viking Line, vierailukohteiden omat nettisivut

Tiesitkö? Kaarle Kustaalla ja puolisollaan kuningatar Silvialla oli liittonsa alkuaikoina salainen mökki Ahvenanmaalla – kuningatar kertoo syöneensä saaristossa elämän parhaimmat kampelansa:

Kaarle Kustaalla ja puolisollaan kuningatar Silvialla oli liittonsa alkuaikoina salainen mökki Ahvenanmaalla – kuningatar kertoo syöneensä saaristossa elämän parhaimmat kampelansa 1:55


Lue myös:

    Uusimmat