Kuin suoraan James Bond -elokuvasta – NHL-legenda joutui pakenemaan KGB:n agentteja loikatessaan Yhdysvaltoihin, euroviisuvoittaja mukana sivuroolissa

Kolmen kullan kerhoon kuuluva NHL-legenda Aleksander Mogilny loikkasi Yhdysvaltoihin vuonna 1989. Hän oli voittanut jääkiekon MM-kultaa kaksi päivää aiemmin. Nyt, loikkauksen järjestäjä kertoi yksityiskohtaisen tarinan siitä, kuinka tapahtunut eteni. Asiasta uutisoi Expressen.

Neuvostoliitto oli voittanut MM-kullan ilman yhtäkään tappiota kisoissa. Seuraavana päivänä tapahtumaketju, joka johti Mogilnyn siirtymiseen Yhdysvaltoihin, sai alkunsa.

Venäläisen edellisenä vuonna varanneen Buffalo Sabresin toimistossa soi puhelin, johon seuran pelaajakehityksen päällikkö Don Luce vastasi. Langan toisessa päässä naisääni sanoi, että Mogilny haluaa tulla sinne. Luce kertoi, että hän oli hiukan epäileväinen siirtymisen suhteen.

– Kysyin, että onko Alex siellä. Hän sanoi, että on. Silloin pyysin kysymään häneltä, mitä sanoin hänelle nuorten MM-kilpailuissa. Sen jälkeen olin varma, että Alex on siellä. Sanoin, että antakaa puhelinnumeronne, niin palaan asian ja yritän ratkaista asian, Luce kertoo.

Luce ja Buffalon GM Gerry Meehan istuivat lentokoneeseen vain reilua tuntia myöhemmin, suunta kohti Ruotsia. Kaksikko tapasi Mogilnyn seuraavana päivänä.

– Mahdollisuus siihen, että saisi venäläisen pelaajan siihen aikaan joukkueeseen, oli minimaalinen ja olematon. Kyseessä oli sellainen henkilö, jota emme tuntenut entuudestaan. Silloin ei liikkunut edes minkäänlaisia huhuja mahdollisesta loikkauksesta, Luce sanoo.

"Useita ihmisiä juoksi heidän perässään"

Heidän oli aluksi tarkoitus tavata Mogilnya auttaneiden Sergei Fomitjovin ja Lena Haglundin luona, mutta suunnitelmiin tuli muutos.

– Sergei ja Alex eivät olleet siellä. Joukkue oli vienyt heidän kauppakeskukseen ostoksille. Pelaajat olivat saaneet vähän rahaa voitetun MM-kullan jälleen, jotta he voisivat tehdä ostoksia ennen paluuta Neuvostoliittoon. Silloin totesimme, että odotetaan heidän paluuta. Tuolloin Alex soitti ja sanoi, että heitä vahditaan todella tarkasti. Hän totesi, että jos tämä aiotaan toteuttaa, niin se pitää tehdä nyt, Luce kertoo.

Meehan ja Luce lähtivät saman tien kohti kauppakeskusta Haglund mukanaan. He menivät autollaan keskuksen sivuovelle. 

– Olimme sanoneet Sergeille ja Alexille, että he juoksevat ovesta ulos niin kovaa kuin jaloistaan pääsevät. Heidän hypättyä autoon huomasin takapeilistä, että useita ihmisiä juoksi heidän perässään. Lähdimme vauhdilla paikalta, Luce jatkaa.

He ajoivat ympäri Tukholmaa jonkin aikaa, kunnes Meehan sanoi, että heidän tulee mennä Yhdysvaltojen suurlähetystöön. Hän oli siellä useita tunteja.

– Gerry tuli sieltä illalla ulos. Hän sanoi, että heidän henkensä on vaarassa ja KGB oli heidän perässään. Se teki kaikesta melkoisen jännittävää, Luce sanoo.

– He olivat todella hermostuneita ja luulivat KGB:n olevan jokaisella kulmalla, Haglund kertoo. 

"Poissaolo jäi vähäiselle huomiolle"

Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen kisamatka päättyi ruotsalaislaulaja Carola Häggqvistin esitykseen. Mogilnyn piti olla samassa tilaisuudessa paikalla, mutta lauluesitystä seuratessa, tuntui siltä, että tämän poissaolo jäi vähäisellä huomiolle. Carola voitti kahta vuotta myöhemmin Euroviisujen laulukilpailun. 

Seuraavana päivänä maajoukkue matkusti takaisin Moskovaan. Anonyymi henkilö soitti tunti koneen nousemisen jälkeen joukkueen hostellille ja kertoi, että Mogilny jää Ruotsiin ja matkustaa myöhemmin Pohjois-Amerikkaan.

Joukkueen päävalmentaja Viktor Tikhonov kertoi koneen laskeuduttua, että hän tuntee inhoa loikkausta kohtaan. Hän totesi myös, että se asettaa varjon voitetun MM-kullan päälle. Mogilnyn ja Tikhonovin välit olivat tunnetusti kylmät.

FBI otti kiinni ja vei kuulusteluihin

Kun Mogilny soitti vanhemmilleen, tuntui hänestä siltä, että puhelua kuunneltiin. Seuraavana päivänä neljän miehen ryhmä aloitti matkansa New Yorkiin. Fomitjov osti Arlandan lentokentältä lehden, jossa kuvailtiin tapahtunutta tarkasti. Siitä puuttui ainoastaan viimeinen hotelli, jossa he olivat yöpyneet. 

Koneen laskeuduttua New Yorkiin tuli kuulutus, että kukaan ei saanut liikkua tai nousta ylös. FBI oli tulossa lentokoneeseen. Nelikko otettiin kiinni ja Mogilny vietiin kuulusteluihin. Päivää myöhemmin Mogilnyn hotellin huoneeseen jättämät tavarat oli löydetty.

Expressen uutisoi tuolloin, että Mogilny olisi paennut rakkaansa luokse. Hotellinomistaja kertoi, että Mogilny oli jatkuvasti puhelimessa Tera Harrington -nimisen naisen kanssa. Harrington ei halunnut riskeerata mitään loikkauksen suhteen, vaan halusi, että Mogilny ottaa yhteyttä vasta Buffalosta. Mogilnyn ja Harringtonin suhde jäi lopulta lyhyeksi.

Muutamia päiviä Yhdysvaltoihin tulon jälkeen Mogilny haki turvapaikkaa maasta. Jos hän palaisi Neuvostoliittoon, uhkaisi häntä seitsemän vuoden pakkotyö. Yhdysvaltalaisilla ei ollut mitään intressiä luovuttaa häntä takaisin, vaan he myönsivät hänelle turvapaikan ja myöhemmin työluvan, jotta hän voisi pelata NHL:ssä.

Lopulta kaikki järjestyi ja viimeistään neljäntenä NHL-kautenaan Mogilny nousi koko jääkiekkomaailman tietoon iskemällä hurjat 76 maalia runkosarjassa. Hän oli tuolloin Teemu Selänteen kanssa runkosarjan maalipörssin ykkönen. Mogilny teki lopulta komealla, kauteen 2005-2006 kauteen päättyneellä urallaan yli tuhat NHL-pistettä. Hän voitti Stanley Cupin vuonna 2000 New Jersey Devilsin paidassa. Venäläinen palasi maajoukkueeseen Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen vuoden 1996 World Cupiin. 

Nykyään Mogilny asuu Venäjällä kotikaupungissaan Habarovskissa ja toimii KHL-seura Amur Habarovskin puheenjohtajana.

Lue myös:

    Uusimmat