Turvamiehet odottivat Jevgeni Malkinia Helsinki-Vantaan terminaalissa – supertähti kertoo dramaattisesta pakoretkestään NHL:ään

Tuhannen pisteen rajan NHL:ssä hiljattain rikkonut Jevgeni Malkin lukeutuu sarjan suurimpiin tähtiin. Pittsburgh Penguinsin venäläishyökkääjän polku taalaliigaan oli kaikkea muuta kuin tavanomainen.

20-vuotias Malkin päätti siirtyä NHL:ään vuonna 2006. Nuorukainen oli kuitenkin sorvannut hiljattain Metallurg Magnitogorskin kanssa sopimuksen, jonka allekirjoittamiseen pelaaja on kertonut olleensa painostettu.

Tuoreessa venäläislehti Sport Ekspressin haastattelussa Malkin kertoi ymmärtäneensä halunsa lähteä NHL:ään päivä sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Malkinin haastattelusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Malkin tiesi, ettei Magnitogorskilta irtoaisi lupaa lähtöön. 

Pelaaja, tämän agentti Gennadi Ushakov ja kanadalaisagentti J.P. Barry suunnittelivat superlupaukselle pakoreitin taalaliigaan. 

Suunnitelma toteutettiin, kun Metallurgilla oli harjoitusleiri Suomessa. Joukkueen saapuessa Helsinki-Vantaan lentokentälle hotellille suuntaavasta bussista puuttui yksi pelaaja.

– Totta kai se oli pako. Miksi muuksi sitä voisi kutsua? Tulimme joukkueen kanssa rajan yli ja otimme lentokentällä matkatavaramme. Kaikki menivät linja-autoon, mutta minä nousin liukuportailla toiseen terminaaliin. Minulla oli passi, urheilukassi ja henkilökohtaisia tavaroitani matkalaukussa, Malkin sanoi Sport Ekspressin haastattelussa.

Toisessa terminaalissa Malkinin ottivat vastaan agentti, tulkki ja neljä turvamiestä. Taksi ajoi seurueen etukäteen vuokrattuun asuntoon Helsingissä.

– Minä, agentti ja tulkki istuimme siinä asunnossa kolme päivää. Sammutin puhelimeni, katsoin televisiota ja välillä kattoon. Siellä ei ollut mitään tekemistä, mutta varoimme poistumasta ulos. Sillä välin minulle tehtiin viisumia Yhdysvaltoihin. Kun se oli valmis, lensin Jenkkeihin, Malkin sanoi.

Vain harvat Malkinin seuratoverit Magnitogorskissa tiesivät nuorukaisen aikeista. Kapteeni Jevgeni Varlamov oli yksi harvoista. Seurajohto oli raivoissaan.

– Joukkue istui bussissa ja tiesi, etten tulisi, kun seuran väki etsi minua ympäri lentokenttää. Minua odotettiin tunti. Ymmärrän, että temppuani kirottiin, sillä kaikki olisivat halunneet lähteä suoraan kentältä hotellille. Pelaajat puhuivat asiasta varmasti keskenään, mutta kukaan ei vasikoinut seurajohdolle.

Malkinin perheessä pojan pakoaikeista tiesi vain äiti, joka ei uskonut paon toteutumiseen. Isälle pojan suunnitelma selvisi vasta katoamisen jälkeen.

Tapaus tulehdutti NHL:n ja venäläisen kiekkoväen välit pitkäksi aikaa ennen tilanteen rauhoittumista vuosia myöhemmin.

Kolme Stanley Cupia Penguins-urallaan voittanut Malkin on ollut Sidney Crosbyn kanssa Pittsburgh Penguinsin kantava voima tarinan tapahtumista asti. 

3:50
Tulosruudun raportti Florida Panthersin kauden päättymisestä runkosarjaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja