Väite: Apple yritti ostaa Teslan hirmusummalla – salaperäinen autoprojekti "ehdottomasti hengissä"

Applen suunnitelma oman auton tuomisesta markkinoille on ollut julkinen salaisuus jo vuosia. Tuoreen paljastuksen mukaan Apple voisi olla iso peluri sähköautomarkkinoilla, mikäli kaikki olisi mennyt cupertinolaisjätin toiveiden mukaan vuonna 2013.

Applen Project Titan -koodinimellä tunnettu autohanke on ollut välillä kovassa vastatuulessa. Jopa niin kovassa, että Applen on uskottu haudanneen suunnitelmat omasta automallista ja keskittyvän vain autonomisen teknologian kehittämiseen autovalmistajien käyttöön.

Investointiyhtiö Roth Capital Partnersin analyytikko Craig Irwin on paljastanut Applen tehneen vuonna 2013 "vakavasti otettavan" tarjouksen sähköautovalmistaja Teslan koko osakekannan ostamisesta.

– Olemme tarkistaneet asian moneen kertaan. Uskon vakaasti, että tämä tieto pitää paikkansa, Irwin kertoo CNBC:n haastattelussa.

Irwinin mukaan Applen tarjous oli noin 240 dollaria osakkeelta, mikä olisi tarkoittanut yhteensä noin 27,4 miljardia dollarin kokonaistarjousta. Tällä hetkellä Teslan osakkeen arvo on noin 200 dollarissa.

Elon Musk esitteli Tesla Semin 0:53
VIDEO: Elon Musk esitteli Tesla Semin.

Irwin ei kuitenkaan tiedä, miten pitkälle tarjousprosessissa päästiin. Syystä tai toisesta kauppoja ei kuitenkaan koskaan tullut.

Apple kaapannut useita Teslan työntekijöitä omaan projektiinsa

Viimeisimmät Applen autoprojektista tihkuneet tiedot viittaavat siihen, että teknologiajättiä kiinnostaa erityisesti autonomisissa autoissa käytettävien LiDAR-tutkajärjestelmien kehittäminen.

Tällä hetkellä LiDAR-järjestelmät ovat erittäin kalliita, suurikokoisia ja vikaantumisherkkiä. Applen uskotaankin pohtivan keinoja valmistaa paremmin massatuotantoon soveltuvia laitteita.

Irwinin mukaan Applen tämänhetkiset isot rakennusprojektit Kaliforniassa viittaavaat "johonkin mielenkiintoiseen ja jännittävään" nimenomaan sähköautoihin ja niiden akkuihin liittyen.

– Project Titan on ehdottomasti hengissä.

Project Titanissa työskentelee arviolta tuhat henkilöä. Apple kaappasi maaliskuussa riveihinsä useita Teslan työntekijöitä, muun muassa sähköautovalmistajan voimalinjakehityksen johtajan.

Apple on testannut autonomisia autoja Kalifornian liikenteessä vuoden 2017 alusta lähtien.

Katso Craig Irwinin haastattelu CNBC:llä alta.

Lähde: CNBC, MacRumors

Lue myös:

    Uusimmat