Kuha-koiran sankariteko koskettaa – tällaista on poliisikoiratoiminta Suomessa

Alakouluikäinen lapsi oli menehtyä, kun hän hautautui lumikinokseen aatonaattona Keski-Suomessa Korpilahdessa. Lapsi saatiin kuitenkin pelastettua, kun poliisikoira Kuha sai vainun, ja lapsi kaivettiin lumesta ulos.

Kyseessä on ollut todella hieno etsintä. Koskettava tapaus, vaikea edes sanoin kuvailla, miten hieno onnistuminen tämä on ollut, Suomen Poliisikoirayhdistyksen puheenjohtaja Kalle Koskinen kertoo MTV Uutisille.

Koskisen mukaan tapaus on verrannollinen laviinietsintään, eli lumivyöryn alta etsittävän henkilön etsintään.

Muistikorttien, eritteiden ja huumeiden etsintää

Koskisen mukaan tapaus osoittaa poliisin ja poliisikoiran saumattoman yhteistyön merkityksen. Koira ja ohjaaja kasvavat yhteen, ja parhaimmillaan saadaan aikaiseksi Korpilahden kaltaisia onnistumisia. 

Partiokoiran peruskoulutukseen kuuluu järjestäminen, henkilö- ja esine-etsintä sekä voimankäyttö. Sen lisäksi jokainen koira saa oman erikoisetsintäosa-alueen. Alueita ovat muun muassa räjähtävät aineet, ruumiit, huumeet ja palavat nesteet. Uusimpana on myös poliisikoirien erikoiskoirien kouluttaminen kännyköiden ja muistikorttien tai seksuaalirikostapauksissa eritteiden jäljestämiseen.

Koskisen oma koira, belgianpaimenkoira malinois Bono, on erikoistunut paloetsintään eli palavien nesteiden etsintään. 

Koiran kanssa eletään vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa, eli kyllä tämä on eräänlainen elämäntapatehtävä.

Jos linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhteinen treenipäiväkirja

Arkea voi Koskisen mukaan verrata huippu-urheilijan arkeen. Ohjaajaksi ryhtymisessä vaaditaan pitkää sitoutumista. Esimerkiksi kunnon ylläpitäminen tapahtuu vapaa-ajalla, ja ohjaaja on vastuussa koiran hyvinvoinnista.

Meillä on esimerkiksi Bonon kanssa treenipäiväkirja, jota noudatamme. Jotta Bono pysyy kunnossa, ja tietysti minä itsekin.

Koskinen kertoo olleensa aina koiraihminen ja haaveilleensa jo uransa alussa suuntautumisesta koiranohjaajaksi. 

Suomessa on yhteensä noin 240 poliisikoiraa ja 220 koiraohjaajaa. Vuosittain poliisikoiralaitos kouluttaa noin 12 partiokoiranohjaajaa ja 2–4 erikoiskoiranohjaajaa.

Voiko teknologia korvata koirat?

Poliisikoirina käytetään useimmiten saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoira malinoiseja. Ne ovat luonteeltaan älykkäitä ja motivoituneita oppimaan, mutta myös tarpeeksi sitkeitä.

Voiko tulevaisuudessa teknologia korvata poliisikoiran?

Vaikka teknologia kehittyy, koiran nenä on korvaamaton apu. Harva teknologia kykenee haistamaan rakenteiden läpi ja olemaan niin helposti siirreltävissä, Koskinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat