KRP: Vauriokohdan läheltä löytynyt erittäin painava tuntematon esine – Merivoimat julkaisi kuvat sukellustöistä kaasuputkella

Juuri nyt: Painava esine löydetty läheltä vaurioitunutta kaasuputkea – mikä on mysteerinen möykky merenpohjassa? 1:58
MTV Uutiset Live kertoi aiheesta: Tämä tiedetään jättimäisestä esineestä.

Keskusrikospoliisi kertoi eilen saaneensa valmiiksi kaasuputken vauriokohdan teknisen tutkinnan. Tutkinnan yhteydessä vaurioituneen kohdan läheltä löytyi painava esine, kertoo tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi. Merivoimat julkaisi perjantaina X-tilillään kuvia pinnan alta kaasuputken ympäristöstä.

– Tutkinnassa on vahvistunut, että vaurion on aiheuttanut ulkoinen mekaaninen voima ja olemassa olevan tiedon perusteella vaurion ei epäillä aiheutuneen räjähdyksestä, Lohi kertoo poliisin tiedotteessa.

– Meren pohjasta on lisäksi tutkinnan yhteydessä löytynyt möykky vastikään kerrostunutta maata, jonka sisällä on ilmeisesti jokin erittäin painava esine. Selvitämme nyt, mikä esine on ja liittykö se putken vaurioon.

Esine on syvällä savisessa merenpohjassa, eikä poliisin mukaan vielä ole pääteltävissä, mistä esineestä on kyse. 

Poliisi ja esitutkinnassa avustavat viranomaiset jatkavat tapahtumapaikan tutkimista. Sääolot eivät nyt suosi tutkintaa, sillä Suomenlahdella on tällä hetkellä varoitus sekä kovasta tuulesta että korkeasta aallokosta.

–  Esine pyritään nostamaan merestä teknistä tutkintaa varten, Lohi kertoi.

Merivoimat julkaisi perjantaina kuvia tältä viikolta Balticconnector-kaasuputken luota x-tilillään.  

Kuvissa Merivoimien syväsukeltajat ovat kaasuputken luona tai sen lähiympäristössä, ja kartoittavat "jälkiä, vaurioita ja kohteita kaasuputken ympäristössä". 

– Kuvia ja näytteitä hyödynnetään KRP:n tutkinnassa, kirjoittaa Merivoimat julkaisussaan. 

KRP on tutkinut tapausta epäiltynä törkeänä tuhotyönä.

Sunnuntaina 8. lokakuuta Viron ja Suomen välinen tietoliikennekaapeli ja kaasuputki vaurioituvat. Myös Viron ja Ruotsin välillä kulkeva telekaapeli vaurioitui osittain samoihin aikoihin.

Yhteistyötä Kiinan kanssa

Poliisi on esitutkinnassa saanut selvitettyä, että Hong Kongin lipun alla liikennöivän, kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -aluksen liikkeet sopivat yhteen putkivaurion syntyajan ja -paikan kanssa. Poliisi kertoo, että muun muassa tästä syystä poliisin tutkinta on tällä hetkellä keskittynyt aluksen osallisuuden selvittämiseen.

– Tulemme tekemään yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa selvittääksemme aluksen mahdollista osallisuutta, ja meillä on myös Kiinassa Suomen poliisin yhdyshenkilö, joka hoitaa asiaa paikan päällä, kertoo Lohi.

Poliisi selvittää edelleen aluksen taustoja ja liikkeitä osana esitutkintaa, ja tässä hyödynnetään myös kansainvälisten kumppaneiden apua.

Katso videolta: Laivaliikenteen seuranta näyttää: Nämä alukset liikkuivat Balticconnectorin lähellä vaurioalueella. 

Laivaliikenteen seuranta näyttää: Nämä alukset liikkuivat Balticconnectorin onnettomuuspaikalla 0:57

Reuters: Suomi ollut yhteydessä Kiinaan ja Venäjään

Ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille toimittaman lausunnon mukaan Suomi on ollut diplomaattiteitse yhteydessä Kiinaan saadakseen lisätietoja Newnew Polar Bear -aluksesta.

Reutersin mukaan Suomi on ollut yhteydessä myös Venäjän ulkoministeriöön ja viestinyt tilanteen vakavuudesta ja tutkinnan aloittamisesta.

Tp-utva sai tilannekatsauksen

Kaasuputken ja tietoliikennekaapelien vauriot olivat perjantaina esillä myös tp-utvassa, eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Tilannekatsauksessa todettiin, että Suomi ja Viro ovat aktiivisesti välittäneet tietoa vaurioista ja tutkinnan etenemisestä sekä Nato-liittolaisille että EU-kumppaneille.

–  EU, Nato ja monet liittolaiset ja kumppanit kahdenvälisesti tukevat asian tutkimista ja jatkotoimia Suomen toiveiden mukaisesti, todettiin tp-utvan tiedotteessa.

Oikaisu 21.10 kello 11.22: Suomen yhteydenotoista Kiinaan ja Venäjään antoi lausunnon uutistoimisto Reutersille ulkoministeriö, ei ulkoministeri, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat